Her er vejen til den økonomiske afgrund

* Den 31. december udløber de midlertidige skattelettelser, som blev vedtaget i 2001 og 2003 under den tidligere republikanske præsident, George W. Bush.

* Den demokratiske præsident, Barack Obama, vil gøre skattelettelserne permanente for 98 procent af befolkningen, men han vil have skattestigninger for ægtepar, der årligt tjener over 250.000 dollar (godt 1,4 millioner kroner).

* En sådan skatteaftale indgår i en samlet plan for at reducere USA's meget store gæld.

* Den anden halvdel er store besparelser på det offentlige budget.

* Republikanerne i Kongressen er lodret imod skattestigninger for nogen. 95 procent af deres medlemmer i Kongressen har underskrevet skattemodstanderen Grover Norquists erklæring om aldrig nogensinde at hæve skatten.

* De vil i stedet reducere USA's gæld gennem endnu større offentlige besparelser. Militæret skal dog undtages.

* Hvis Kongressen og præsidenten ikke bliver enige om en aftale inden klokken 24.00 nytårsaftensdag, så iværksættes der automatiske besparelser på det offentlige budget, der især vil ramme forsvaret og en række velfærdsordninger.

* Samtidig vil skatterne stige for alle.

* 2,1 millioner arbejdsløse amerikanere mister deres understøttelse.

* Kombinationen af automatiske besparelser og skattestigninger vil ifølge eksperter trække 600 milliarder dollar (knap 3390 milliarder kroner) ud af den amerikanske økonomi næste år og sende landet i recession.

Det kaldes "the fiscal cliff" - den økonomiske afgrund.

* Den umiddelbare fordel ved at falde ud over afgrunden er en markant nedbringelse af den amerikanske gæld, fordi der kommer flere skattepenge i kassen og bruges langt færre dollar på offentlige udgifter.

* Men det sker på bekostning af faldende produktion og stigende arbejdsløshed. Det skønnes, at landets økonomi vil skrumpe med fire procent.

* Meningsmålinger viser, at et stort flertal af amerikanerne støtter præsidentens forslag om skattestigninger for de rigeste amerikanere.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip