Hiroshima mindes ofrene for atombomber

I Hiroshima holdt aldrende overlevende, pårørende, embedsmænd og udenlandske delegerede et øjebliks stilhed på tidspunktet for detonationen af atombomben for at mindes ofrene for atombombesprængningen i 1945, hvor et amerikansk bombefly kastede en atombombe over byen.

Det anslås, at det samlede antal døde ved nedslaget og i løbet af den første kritiske fase på op til fire måneder kom op på mellem 70.000 og 100.000, muligvis 120.000. Den anden og sidste atombombe i Anden Verdenskrig faldt tre dage senere i byen Nagasaki, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mens årsdagen markeres, lækker radioaktivt vand fra det ødelagte Fukushima-atomkraftværk.

Det har skabt fornyet frygt for den usikre sikkerhedssituation på atomkraftværket, der blev ramt af flere ulykker, da et jordskælv ramte den japanske by Sendai i marts 2011. Flere af kraftværkets reaktorer og deres bassiner med brugt atombrændstof havde efter skælvet problemer med nedkølingen. Dagen efter skælvet blev en af atomkraftværkets bygninger ramt af en brinteksplosion forårsaget af overophedet vand.

Den japanske premierminister Shinzo Abe, som var blandt de fremmødte ved tirsdagens mindehøjtidelighed, er fortaler for at genstarte Japans slukkede atomreaktorer, hvis deres sikkerhed kan garanteres; en plan, der kritiseres af mange i det katastroferamte land.

BNB

 

Dagens Gossip