Historiker om HCA-eventyr: Det ville findes

Den 72-årige lokalhistoriker fra Middelfart Esben Brage anede ikke, at han var få minutter fra at gøre et sensationelt fund, da han sidst på eftermiddagen torsdag den 4. oktober baksede en kasse dokumenter op på arbejdsbordet i landsarkivet i Odense.

Han havde rekvireret fire 15 kilo tunge kasser fra Rigsarkivet. De indeholdt tusindvis af dokumenter om præste- og handelsslægten Plum, som Esben Brage har forsket i i 18 år.

Hvad Esben Brage endnu ikke vidste, var, at den ene kasse også husede manuskriptet til et uopdaget eventyr af selveste H.C. Andersen.

- Jeg havde lige en halv time, inden de lukkede klokken 16.00.

- Og ligesom i en kriminalroman, så fik jeg bakset den nederste af de fire kasser frem. Den tog jeg op på arbejdsbordet og gik ned i det allernederste lag. Og så sprang manuskriptet næsten op i hænderne på mig, siger Esben Brage og tilføjer:

- Det var ligesom, at det ville findes.

Esben Brage forklarer, at han har en naturlig interesse for historie, som gjorde, at han lige måtte kigge nærmere på fundet, som han endnu ikke kendte omfanget af.

- Hvis man ikke ligesom har indsigt i det, så kunne man bare have bladret videre. Og så kunne eventyret have ligget der i 200 år uden at blive opdaget

På forsiden af dokumentet stod der "Til Madam Bunkeflod fra hendes hengivne H.C. Andersen". På den næste side stod titlen på eventyret: "Tællelyset".

Lokalhistorikeren vidste med det samme, at han stod med noget ekstraordinært i hænderne, og han susede straks ned til landsarkivets arkivar.

- Arkivaren, som var rimelig meget inde i H.C. Andersens historie, sagde: "Den der titel findes slet ikke i vores database."

- Og der vidste vi, at det var noget specielt, fortæller Esben Brage.

Manuskriptet blev umiddelbart efter sendt til undersøgelse hos forskere og eksperter. Og først i tirsdags fik Esben Brage en opringning om, at han havde gjort et unikt fund.

- Jamen, jeg er vant til at have begge ben på jorden. Men det gjorde mig da glad og opstemt at have været med til at bidrage til sådan et vigtigt kapitel i H.C. Andersens historie.

"Tællelyset" vurderes til at være skrevet i 1823, da Andersen var 18 år. Forskere mener, at der formentlig er tale om den danske forfatters første eventyr.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip