Historisk billigt lån på vej i graven

Årsagen er den langsomme bedring i økonomien især i USA, som sender de lange rente opad - og væk fra de rekordlave niveauer, som den verdensomspændende krise har medført.

»Lige nu er det tippet over til 3,5 procents lånene, og i eftermiddag kommer den vigtige arbejdsmarkedsrapport fra USA. Hvis den er stærk, så trækker det yderligere i i 3,5 procents-lånenes retning,« siger chefanalytiker i BRF Kredit Mikkel Høegh.

Ifølge Mikkel Høegh ligger det dybt i de danske boligejere og -købere, at kursen på et nyt realkreditlån ikke må ligge under 95 - for ikke at forhøje lånet med for stort et kurstab.

Her til formiddag er kursen på treprocents lånene på 94,8 og 95,05 for henholdsvis den afdragsfrie og den almindelige obligation bag lånene.

Samtidig ligger 3,5 procents obligationerne på henholdsvis 98,54 og 99,68 og giver dermed en lavere kurstab, når lånene skal optages.

Det laver kurstab giver en lavere ydelse på 3,5 procents lån med afdrag, mens ydelsen er højere på den afdragsfrie variant.

Lange renter stiger og korte forbliver lave

Generelt er renterne set med boligkøberes øjne i den usædvanlige situation, at de lange renter stiger på grund af den langsomme forbedring i verdensøkonomien, mens de korte rente - i skikkelse af flekslån - har udsigt til at forblive på de lave niveauer et stykke tid endnu.

De lange renter trækkes blandt andet op af en udmelding for et par uger siden fra den amerikanske centralbank, FED, hvis direktør Ben Bernanke varslede en neddrosling af opkøbet af amerikanske stat- og realkreditobligationer i løbet af efteråret.

Hans udtalelser blev ganske vist ifølge Nordea overfortolket af de følsomme finansmarkeder, og et par af de andre direktører fra banken rykkede da også i sidste uge ud med beroligende udtalelser senere på ugen, da rentestigningerne bredte sig.

Men sammen med de positive udsigter for USA får det alligevel de lange renter til at krybe opad.

Derimod varslede chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi, i går en fortsat lempelig europæiske pengepolitik i »en længere periode«, hvilket holder de korte renter - og dermed rente på flekslån - nede.

»Jeg forventer, at jobrapporten bliver stærk og understøtter udviklingen med stigende lange renter. Men det giver en sjov situation, hvor de korte renter falder på grund af Mario Draghis udtalelser i går. Han var usædvanlig klar i spyttet og sagde, at de korte renter forbliver lave i lang tid,« siger Mikkel Høegh.

Gå til quiz og test din viden om privatøkonomi her.

 

Dagens Gossip