Historisk jernalderlandsby fundet på Mols

Men det burde det måske.

Mærkerne under den fjernede muld er nemlig danmarkshistoriens første dokumentation på, at Mols har lagt jord til en ældgammel jernalderlandsby.

»Jeg må være ærlig at sige, at det er en lille sensation. Det er første gang nogensinde, at vi nu kan dokumentere, at der har boet mennesker på Mols helt tilbage i den tid, vi kalder den ældre romersk jernalder,« siger Esben Kannegaard fra Museum Østjylland, der er uddannet i forhistorisk arkæologi.

Gravemaskiner begyndte allerede i begyndelsen af juli at fjerne den øverste pløjemuld. Men det er først nu, at man med sikkerhed kan udpege, hvor de gamle huse fra jernalderen har været opført.

»Der er tale om minimum fire større huse. Men der kan sagtens være mange flere. Ind til videre har vi kortlagt et område tæt på 1500 kvadratmeter,« siger Esben Kannegaard.

Husene har været opført med egetræsbjælker hentet fra en nærliggende skov. Taget har været af strå, og husene har angiveligt været restaureret fire til fem gange, før beboerne har forladt landsbyen.

»Vi kan se, at husene har været genopbygget flere gange. Det tyder på, at landsbyen har overlevet igennem flere faser. Vi kan godt regne med, at landsbyen har været beboet i et par hundrede år,« siger Esben Kannegaard.

Det karakteristiske ved landsbyen er, at alle husene vender mod øst. På den måde sikrede man sig, at den lange side af huset, der vendte mod syd, lettere blev opvarmet af solen, forklarer Esben Kannegaard, der tilføjer, at det nye fund vil få stor betydning for Mols’ historie.

»Vi har tidligere fundet potteskår, der stammer fra jernalderen. Vi ved også, at rapporter fra tidligere fund tydede på, at der var noget i jorden, men vi har aldrig vidst, hvordan det præcis så ud. Det kan vi se nu,« siger han.

Museum Østjylland forventer ikke at udgrave flere huse, end dem man allerede har nået. Men næste år kan man fortsætte arbejdet med at kortlægge hele den ældgamle landsbys areal.

 

Dagens Gossip