Historisk møntfund gjort i Sønderjylland

Skatten med de cirka 135 sølvmønter fra både ind- og udland er en af de eneste fra tiden omkring krigene, der fandt sted i starten af 1800-tallet, oplyser Nationalmuseet.

»Hejlsskatten er meget vigtig forskningsmæssigt, da den kommer fra Sønderjylland. Datidens monetære kampe og politik handlede nemlig i høj grad om forskellen mellem pengeomløbet i hertugdømmerne og kongeriget,« fortæller museumsinspektør Michael Märcher fra Mønt- og Medaillesamlingen ved Nationalmuseet.

Han peger endvidere på, at fundet er enestående, da der tidligere kun er fundet en enkelt lignende skat af betydning, ligesom størstedelen af de skatte, man har fra starten af 1800-tallet, ikke er særligt godt bevarede.

Eksperterne formoder, at skatten i sin tid er gravet ned, fordi ejermanden har ønsket at gemme sine sparepenge. Den yngste af mønterne er fra 1813, og Nationalmuseet tror derfor, at skatten er gravet ned omkring det år.

Danmark var allieret med Frankrig under Napoleonskrigene, der involverede det meste af Europa frem til Napoleons endelige nederlag ved Waterloo i 1815. Det uheldige valg af alliancepartner betød, at kong Frederik 6. måtte vinke farvel til Norge i 1814.

 

Dagens Gossip