Hitlers sidste vidne er død

Det sidste vidne til Adolf Hitlers sidste timer i førerbunkeren i Berlin i slutningen af Anden Verdenskrig er død.

Adolf Hitlers personlige livvagt Rochus Misch døde torsdag efter længere tids sygdom i Berlin. Han blev 96 år.

Rochus Misch kaldte Adolf Hitler for "the boss".

- Han var en god boss, sagde han om Hitler i en dokumentarfilm fra 2005, "Det Sidste Vidne".

Og om sit første møde med Adolf Hitler har han sagt:

- Han var ikke et monster, han var ikke et overmenneske, han stod overfor mig som en helt normal gentleman og talte venligt, sagde Rochus Misch til Spiegel i 2007.

SS-manden Misch var som livvagt og telefonist fra 1940 en af Hitlers nærmeste medarbejdere, og han var en de sidste, der så nazilederen i live i foråret 1945.

Hitler begik selvmord i bunkeren kun få dage, før Nazityskland kapitulerede.

I et interview med nyhedsbureauet AFP fra 2005 fortalte Rochus Misch, hvordan han havde set ligene af nazilederen og hans nygifte kone, Eva Braun, i bunkeren dybt under den sønderbombede tyske hovedstad.

- Hitler var faldet sammen hen over bordet, og Eva Braun lå ved siden af ​​ham. Jeg så det med mine egne øjne.

- Jeg kan huske, at han forinden sagde farvel i korridoren og gik ind i værelset. Han sagde, at han ikke ønskede at blive forstyrret, sagde den tidligere livvagt.

Hitler forgiftede Eva Braun - med hendes samtykke - og skød herefter sig selv i hovedet. Historikere mener, at deres lig derefter blev gennemvædet med benzin og brændt.

Den 2. maj 1945 - to dage efter Hitlers død - var den dengang 27-årige Rochus Misch en af ​​de sidste, der flygtede fra førerbunkeren, samtidig med at de sovjetiske tropper marcherede ind i Berlin.

Han blev taget til fange og holdt fanget i Kasakhstan og Sibirien frem til 1953.

Rochus Misch blev født i Schlesien i det, der i dag er Polen, og blev uddannet maler, før han kom ind i nazisternes elitekorps SS.

Fra 1940 var han en del af Hitlers personlige vagtværn. Rochus Misch vendte tilbage til arbejdet som maler, da han blev løsladt efter årene i krigsfangenskab.

I 2008 udgav han bogen "Det Sidste Vidne" om sin tid som Adolf Hitlers livvagt.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip