Hizbollah: EUs sortlistning er en »aggressiv og uretfærdig beslutning«

»Hizbollah fordømmer på det kraftigste beslutningen fra EU og ser det som en aggressiv og uretfærdig beslutning, der ikke har nogen berettigelse, og som ikke er baseret på beviser,« skriver den militære del af Hizbollah i en meddelelse.

Ifølge Hizbollah er EUs sortlistning et resultat af pres fra USA og Israel.

»Denne beslutning blev skrevet af amerikanske hænder med israelsk blæk, og alt, Europa blev bedt om, var at sætte sin underskrift,« lyder det i meddelelsen fra den libanesiske organisations væbnede styrker.

Hizbollah udkæmpede en bitter krig med Israel i 2006, og amerikanerne har tidligere været stærkt kritiske over for EUs tøven med at betegne Hizbollahs væbnede gren som en terrororganisation.

Hidtil har EU modstået pres fra USA og Israel om at placere Hizbollah på sin terrorliste, men det dødbringende angreb mod en bus fuld af israelske turister i Bulgarien for et år siden har været med til at øge presset.

Nu kan Hizbollah se, at gruppens handlinger har konsekvenser, konstaterede USAs udenrigsminister, John Kerry, ifølge nyhedsbureauet AFP mandag.

»Denne betegnelse (som terrororganisation, red.) vil få en betydelig indvirkning på Hizbollahs evne til at operere frit i Europa, da den giver europæiske politimyndigheder mulighed for at slå ned på Hizbollahs finansiering, logistiske aktiviteter og planlægning af terror på europæisk jord,« sagde udenrigsministeren.

Hizbollah er en magtfaktor i Libanon, hvor organisationen er en del af landets afgående regering. Desuden er Hizbollah den næststørste arbejdsgiver i Libanon efter den libanesiske stat, og dens militære gren anses for at være stærkere end landets hær.

Hizbollah er i den seneste tid gået aktivt ind i borgerkrigen i nabolandet Syrien, hvor organisationen kæmper på præsident Bashar al-Assads side.

Storbritannien, Frankrig, Holland og Tyskland har talt for at placere Hizbollah på EUs terrorliste, mens flere medlemslande som Tjekkiet, Polen, Østrig, Italien og Irland forud for mandagens møde har været skeptiske. De er nu gået med til et kompromis om at føje organisationens militære gren til listen.

BNB

 

Dagens Gossip