Hjælp en andens mor på mors dag

Man kan købe blomster og chokolade til sin egen mor, eller man kan hjælpe med at forbedre forholdene for en kommende mor i et uland - måske endda redde liv.

Søndag er det mors dag, og Red Barnet har valgt at hylde kvinder på mærkedagen. Ved at købe et gavekort til sin egen mor, hjælper man nogle af de mange kvinder, specielt i landene syd for Sahara, der har brug for hjælp til en bedre fødsel for at overleve.

Det fortæller formand, Anita Bay Bundegaard:

- I mange ulande er der meget sparsom adgang til sundhedsvæsnet, og hvis man har adgang, er det til et system på et forholdsvist dårligt niveau. Når der sker komplikationer ved fødslen, kan det derfor være svært at redde børnene.

Gavekortet, der indeholder elementære og basale fornødenheder, kan derfor være forskellen på liv og død, fastslår formanden:

- Det rækker faktisk langt. Den dårlige nyhed er jo, at så mange spædbørn dør hvert år, men den gode er, at man med enkle midler - både økonomiske og teknologiske - kan redde børnenes og moderens liv.
Så ja, det er nok til, at det gør en forskel på liv og død.

Ifølge rapporten "State of the Worlds Mothers Report 2013" mister mere end en million mødre hvert år deres nyfødte babyer, før de er blevet et døgn gamle. 98 procent af dødsfaldene sker i ulande, hvor moderen ikke har adgang til ordentlig sundhedspleje.

Fødselshjælp, adgang til billig medicin og hjælp til og promovering af amning kan hjælpe markant flere babyer til at overleve de første 24 timer efter fødslen.

Værst står det ifølge rapporten til i Den Demokratiske Republik Congo, mens Finland er det bedste sted i verden at blive født og være mor. Danmark kommer ind på en sjette plads.

 

Dagens Gossip