Hjemmehjælpere til ældre med hoftebrud: I kan da bare støvsuge selv

Ifølge ny undersøgelse bliver der færre hjemmehjælpere til at tage sig af flere ældre i 2015. Kommunerne satser i stedet på personale, der kan hjælpe ældre med at klare sig selv. Det skriver Avisen.dk.

44 procent af kommunerne regner med at ansætte flere fysioterapeuter i 2015, og kun 2 procent forventer færre. Samtidig er det kun 13 procent, der forventer at ansætte flere sosu'er, mens 28 procent satser på færre. Det viser en undersøgelse blandt 60 af de kommunale ældrechefer, som fagforeningen Danske Fysioterapeuter har lavet.

- Det afspejler den udvikling, vi også har set gennem de senere år på ældreområdet, altså at man i højere grad rehabiliterer og i mindre grad giver direkte hjælp til praktiske opgaver og personlig pleje, siger chefkonsulent Olav Felbo.

Med 78.000 kommunale stillinger udgør de gammeldags hjemmehjælpere forsat den suverænt største faggruppe i ældreplejen. Men i løbet af de sidste fem år er der blevet 7.000 færre.

I samme periode er der kommet 3.500 flere stillinger inden for det sundhedsfaglige personale, som blandt andet dækker over sygeplejesker, fysioterapeuter, ernæringsassistenter og ergoterapeuter.

Hjemmehjælpernes fagforening FOA mener, at terapeuterne er ved at få lidt for høj status. Formand Dennis Kristensen understreger, at sosu-personalet faktisk er uddannet til at varetage mange af de opgaver, som nu lægges i andre varme hænder.

- Det er katastrofalt. Man erstatter de mennesker, som arbejder med de ældre i dagligdagen og ved, hvordan fru Jensen kan motiveres. I stedet får du topstyret rehabilitering, som trækkes ned over hovedet på de ældre, siger han.

Ifølge Danmarks Statistik vil der allerede til næste år være 27.500 flere ældre over 70 år. Der bliver altså forventeligt færre hjemmehjælpere til at passe på flere ældre