Hjerneforsker: Derfor kan du ikke huske folks navne

Hukommelsen er nemlig en kompleks størrelse, og flere faktorer spiller ind, før du kan huske detaljer som navne.

De fleste kender nok til den pinlige situation, hvor man møder en bekendt, som man burde kende navnet på. Men man kan simpelthen ikke huske det.

Eller situationen, hvor man har lavet en aftale med en ven uden at skrive det ned – for så at glemme det.

Generelt kan det virke lidt mystisk, at vi kan huske ligegyldige ting og glemme vigtige ting. Men vores hukommelse er alt andet end tilfældig, skriver Prevention.com.

- Det, der også er interessant ved menneskets hjerne, er, at vi har flere hukommelsessystemer. Det giver mulighed for en række parallelle bearbejdelsesprocesser, når det kommer til at lære og huske forskellige ting og informationer, forklarer David Sweatt, der forsker i hjernen og hukommelsen ved University of Alabama Birmingham.

Se, hvordan du kan lære at huske dine drømme, på Q.dk.

Sådan styrkes et minde

Når helt ny information såsom en persons navn eller datoen på en aftale slipper ind i vores korttidshukommelse, kan vi hurtigt glemme det, hvis vores hukommelse ikke holder fast på informationen og bearbejder den. Nøglen her er altså forbindelsen mellem vores hukommelsessystemer.

Jo flere områder i hjernen, hukommelsen kan forbinde, desto bedre chance for at huske.

- Et minde kan blive stærkere, hvis flere og flere aspekter af oplevelsen bliver knyttet sammen til ét minde, siger David Sweatt.

Det betyder altså, at kan du huske farven på din kjole, maden du spiste, og sangen der blev spillet, da din kæreste friede, er mindet blevet så specifikt, at din hukommelse gemmer oplysningerne. Men møder du en bekendt, som du ikke har mange minder om, er det ganske sandsynligt, du har glemt navnet også.

Få gode råd til, hvordan du kan lære at huske bedre generelt, på Oestrogen.dk.

Man kan træne sin hjerne

Det kan dog også betyde noget for hukommelsen, hvilken følelse man havde på det tidspunkt, mindet opstod.

Hvis noget er meget overraskende eller på andre måder udløser mange følelser, vil det også være svært at glemme, siger David Sweatt.

Dermed kan man altså også træne sin hjerne til at huske bedre. Det handler nemlig om at danne disse forbindelser, der sammen skaber det dybe minde.

- Når du hører en persons navn, så forsøg at forbinde navnet med en anden person, som har samme navn – måske en ekskæreste, du hadede, eller en kollega. Når du laver en forbindelse med de to David’er, vil du også huske netop den David, siger David Sweatt.

Selvom hjernen altså i høj grad er selektiv omkring, hvad den lagrer i hukommelsen, kan du hjælpe de vigtigste minder lidt på vej med dette hukommelsestrick.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip