Hjertesyge venter måneder på vigtig screening

Nogle hjertepatienter venter over et halvt år på en forundersøgelse - og ikke fire uger, som anbefalingen ellers lyder. Det skriver Jyllands-Posten.

Den lange ventetid kan koste liv, frygter Hjerteforeningen, der konstaterer, at ventetiden på at blive forundersøgt for sygdom i hjertet er steget fra 2011 til 2012.

- Det er klart, at det skaber angst og utryghed, når man har en risiko for at have en alvorlig, livstruende hjertesygdom, at man så skal gå og vente på en undersøgelse, siger overlæge Henrik Steen Hansen, formand for Hjerteforeningen, til Jyllands-Posten.

- I værste fald kan det jo medføre dødsfald, hvis det er en livstruende hjertesygdom. Den viden får man først, når man har fået udført undersøgelsen, tilføjer han.

Ikke mindst i regionerne Midtjylland, Nordjylland og Sjælland er ventetiden på forundersøgelse, som skal være med til at stille patientens diagnose, stigende.

Sjællænderne har rekorden med 29 ugers ventetid.

- Der er opstået lidt af en pukkel, og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Den skal ryddes af vejen, siger regionernes formand, Bent Hansen (S).

Angst og ventetid følges ad for den 53-årige Annette Nejrup Hansen fra København, som måtte vente tre måneder på at få sit hjerte undersøgt.

- Jeg har jo kun det ene hjerte, så jeg kunne ikke sige mig fri for at være angst, siger hun, der efter at have fået stillet diagnosen hjerteflimmer nu venter videre - denne gang på behandling.

Denne situation huer bestemt ikke sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- 29 ugers ventetid på en forundersøgelse af hjertet lyder umiddelbart af meget, og derfor vil jeg også opfordre regionerne til at have fokus på hjertebehandlingen, så de kan få nedbragt ventetiderne, hedder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.

/ritzau/