HK: Julen kommer bag på butikschefer

Juletiden er knap så sød for mange butiksansatte, der pludselig får inddraget fridage, må arbejde på flere skæve tidspunkter eller får for lidt hviletid mellem arbejdsdagene.

HK Handel får hvert år henvendelser fra mange frustrerede medlemmer, men det er kun toppen af isbjerget, vurderer fagligt chef Kim Jensen.

- Hvor utroligt, det end lyder, så kommer julen faktisk stadig bag på en del arbejdsgivere. De sørger ikke for i ordentlig tid at tage højde for, at der er en ekstra arbejdsbelastning i julen, og får lavet vagtplaner. Det betyder, at vores medlemmer oplever hovsaløsninger med meget kort varsel, siger han.

Arbejdsplaner skal som udgangspunkt være sendt ud til medarbejderne fire uger inden, de træder i kraft. Og når ændringerne kommer fra dag til dag har de ansatte ret til at sige fra. Men det gør de færreste formentlig.

- Hvis man nægter, så vil nogle arbejdsgivere forsøge at pålægge arbejdet som overarbejde. Og der er vores opfattelse så, at det er i strid ned reglerne. Overarbejde er beregnet til noget uforudset. Og det kan man altså ikke kalde julen, siger Kim Jensen.

HK Handel mener, arbejdsgiverne nyder godt af medarbejdernes loyalitet. De ansatte ved nemlig godt, hvor vigtig julehandlen er for butikslivet.

- For eksempel har legetøjsbranchen 25 procent af deres omsætning i december måned. Der er medarbejderne selvfølgelig villige til at gå langt uden at stå fast på deres rettigheder. For de ved godt, at det gælder overlevelse for virksomheden og dermed jobbet. Men stadig bliver de jo sorteper, siger Kim Jensen.

Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv mener HR- og arbejdsmiljøchef Rikke B. Ørum ikke, problemerne med at overholde overenskomsten er så store, som HK giver indtryk af.

- Det er ikke en problemstilling, HK har rejst over for os. Og det kan jo undre, hvis der er så mange, der henvender sig. Vi har heller ikke medlemsvirksomheder, der ringer til os på den baggrund. Dermed ikke sagt, at virksomheder ikke kan stå i pressede situationer. Det er bare ikke noget, vi hører om, siger hun.

Rikke B. Ørum påpeger, at der er undtagelser fra arbejdstidsreglerne i julen. Eksempelvis er 11 timers-reglen er skåret ned til ottetimers-regel i de sidste 14 dage op til jul.

- Vi informerer jævnligt om hvileperioden, og hvornår der er undtagelser. Men vi er ikke i kontakt med alle vores mange medlemsvirksomheder hverken ugentligt eller dagligt. Men vi forsøger at informere så godt vi kan om, hvad de skal være opmærksomme på, siger hun.

 

 

Dagens Gossip