Højesteret frifinder staten for krav på 58 millioner

Staten er onsdag blevet frifundet for et erstatningskrav på 58 millioner kroner i en sag om offentlig udbud, der stammer helt tilbage fra 2008.

Højesteret har fastslået, at Erhvervsstyrelsen, Moderniseringsstyrelsen og Forsvarsministeriet ikke har gjort noget galt.

Det er udbuddet af radionetværket Sine, som bruges af nødberedskabet, der er sagens kerne.

Det var Hans Damm Research A/S, der var en del af et konsortium, som forsøgte at vinde udbuddet.

Hans Damm Research mener, at staten begik en række fejl i forbindelse med udbuddet. Blandt andet er forskellige EU-regler ifølge firmaet ikke overholdt.

Fem af de seks dommere er enige om, at staten ikke handlede forkert, mens den sidste dommer mener, at staten har handlet retsstridigt og har pådraget sig et erstatningsansvar.

Dommeren kommer dog ikke ind på, hvor meget staten burde betale til Hans Damm Research.

Afgørelsen stadfæster Østre Landsrets dom tilbage fra maj 2013, der dengang også kom frem til, at staten ikke handlede forkert.

Dengang krævede Hans Damm Research 362 millioner kroner i erstatning.

Sine-nettet blev sendt i udbud i 2006. På det tidspunkt bestod beredskabs-radiokommunikationen i Danmark af et miskmask af forskellige teknologier, som var spredt ud over politikredse, brandvæsner, kommuner og andet.

Kommuner og regioner blev i 2007 ved en lov (tilslutningsloven) pålagt at anvende radionettet Sine.

Baggrunden var ønsket om, at al beredskabs-radiokommunikation kunne køre over ét fælles system, som skulle baseres på den såkaldte Tetra-teknologi.

Tre aktører meldte sig ind i udbudsforretningen, men den ene sprang hurtigt fra. Tilbage var Hans Damm-konsortiet og telegiganten Motorola, som altså endte med at vinde udbuddet.

Højesteret har nu pålagt Hans Damm Research A/S at betale to millioner kroner til Erhvervsstyrelsen, Moderniseringsstyrelsen og Forsvarsministeriet i sagsomkostninger.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip