Højt tempo giver dårlige arbejdsstillinger

Godt halvdelen af FOAs medlemmer i daginstitutionerne, i rengøringen og i ældreplejen oplever, at de arbejder meget i bøjede og forvredne stillinger og har mange gentagne og ensidige bevægelser. For to år siden galt det kun knapt 4 ud af 10.

Værst ser det ud for dem, der også melder om, at de har fået mere travlt. Og det får nu FOA til at advare om, at de mange afskedigelser i sidste ende kan blive dyrt for samfundet.

- For mig er der ingen tvivl om, at når vi nu ser en forværring i det fysiske arbejdsmiljø – på trods af at mange har tekniske hjælpemidler til rådighed – så skyldes det, at der er færre om at udføre det samme arbejde, siger forbundssekretær Inger Bolwinkel, der er ansvarlig for FOAs arbejdsmiljøarbejde.

I løbet af de sidste to år er der blevet cirka 35.000 færre ansatte i kommuner og regioner. Men opgaverne er ikke blevet færre. Og det har stor betydning for de ansattes arbejdsmiljø.

- Jeg hører ofte fra mange af vores medlemmer, at hverdagen er så presset, at der ikke altid er tid til at passe på sig selv. Skal man for eksempel hjælpe en ældre borger fra kørestolen til toilettet, så vil man oftest have brug for hjælp fra en kollega eller fra tekniske hjælpemidler. Men når der er færre kolleger, er det svært at få hurtig hjælp og mange ender med at hjælpe borgeren selv – med risiko for skader i ryg eller skuldre. Når man presser personalet så meget, som vi ser i dag, så risikerer man mange andre udgifter. Bliver personalet sygemeldt, skal der både betales løn til den sygemeldte og til en vikar. Og bliver en medarbejder skadet af at arbejde, kan arbejdsgiveren risikere at skulle betale erstatning, siger Inger Bolwinkel.

Foto: Arkiv

 

Dagens Gossip