»Vi har fundet en løsning, så vi vil kunne betale pengene tilbage til de mennesker, der har betalt for meget i enten ejendomsværdiskat eller grundskyld på baggrund af 2011-vurderingerne. Vi har ikke identificeret dem endnu, men vi regner med at kunne gøre det, selvom det bliver svært og komplekst. Vi vil automatisk tage fat i alle dem, vi kan finde, og skulle vi ikke få fat i alle, så kan de klage og få deres sag vurderet,« siger han.
Det vil dog tage tid, før pengene automatisk går ind på boligejernes nemkonti, fordi oprydningsmodellen først skal opbygges, og det kræver politiske forhandlinger og ny lovgivning at finde ressourcerne til det.
De sidste detaljer i regeringens plan bliver der endnu arbejdet på, men i midten af næste uge forventer skatteministeren at kunne præsentere en samlet løsning for problemerne med Skats ejendomsvurderinger. Den vil ikke kun fokusere på at håndtere de bagudrettede problemer med fejlbehæftede ejendomsvurderinger, som Rigsrevisionen har kritiseret. Regeringens plan vil også indeholde forslaget til et helt nyt system, som skal sikre bedre og mere præcise ejendomsvurderinger i fremtiden.
Torben Bagge, lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, er »meget overrasket« over, at regeringen allerede nu kan præsentere et ny model for ejendomsvurderingerne:
»Jeg er meget overrasket over, at man allerede nu kan præsentere en ny model. Hvor lang tid det tager før borgere får deres penge tilbage, er svært at vurdere. Det er simpelthen så stor en udfordring, at jeg ikke engang tror, man ved, hvor lang tid det præcis vil tage i Skat,« siger han.
Flere borgerlige partier har presset på for at sikre automatisk kompensation til boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat. Men skatteminister Holger K. Nielsen har tidligere rejst tvivl, om det overhovedet var muligt at finde en sådan løsning. I stedet ville han dengang forlænge fristen for at klage over 2011-vurderingerne. Men nu er tonen en anden.
»Jeg kunne dengang ikke se, at det kunne lade sig gøre, for jeg havde en forestilling om, at man skulle kigge på hvert enkelt hus, men jeg tror, vi har fundet en model, der kan løse det tilfredsstillende nu,« siger han.Gælder ikke for alle
Løftet om tilbagebetaling gælder dog kun de boligejere, som har fået deres hus vurderet for højt i den seneste ejendomsvurdering fra 2011. Holger K. Nielsen forklarer, at det vil være for stor en opgave, hvis man skal gå længere tilbage.
Rigsrevisionen kritiserede ejendomsvurderingerne fra 2011 for at ramme forkert i tre ud af fire tilfælde. Nye tal fra Skatteministeriet viser, at fem procent af landets 1,7 millioner boligejere – hver tyvende <saxo:ch value="226 128 147"/> betaler ejendomsværdiskat på baggrund af netop denne stærkt kritiserede vurdering, og det betyder, at mindst 85.000 boligejere er i risikozonen for at have betalt for meget i ejendomsværdiskat. Skatteministeriet vurderer samtidig, at ti procent af boligejerne er i risikozonen for at betale for meget i grundskyld, fordi de betaler denne beregnet ud fra den vurderede grundværdi og dermed er upåvirkede af det skatteloft, som den tidligere VK-regering indførte fra 2001. Det er disse to grupper, der nu skal undersøges.
Men Holger K. Nielsen tør ikke vurdere, hvor mange penge regeringen skal sende ud i erstatninger.
»Det er svært at sige, hvor mange penge det drejer sig om. Det er efter vores vurdering inden for det håndterbare,« siger Holger K. Nielsen.Taler vi milliarder eller millioner?
»Det vil jeg meget nødig udtale mig meget præcist om nu,« siger Holger K. Nielsen.
Claus Pedersen, der er skattepartner i KPMG, har sammen med andre skatteeksperter tidligere deltaget i et lukket møde i Skat om problemerne med de offentlige ejendomsvurderinger. Han vil ikke blive overrasket, hvis staten ender med at skulle betale op mod en halv milliard kroner tilbage til danskerne.
»Hvis man vil identificere dem, der har betalt for meget i boligskat – herunder grundskyld <saxo:ch value="226 128 147"/> så er det en fantastisk svær øvelse. Hvordan og hvorledes man vil identificere og godtgøre dem, der har betalt for meget, det er jeg meget spændt på at se,« siger han.
Ifølge Rigsrevisionen blev 34 procent af ejendomsvurderingerne i 2011 sat for lavt, og dermed er der altså også boligejere, der kan have betalt for lidt i boligskatter. Men de skal ikke bekymre sig om en ekstra skatteregning, lover Holger K. Nielsen:
»Det ville være urimeligt. Man kan ikke med tilbagevendende kraft kræve mere skat flere år efter. Det gælder kun den modsatte vej.«