Holland kæmper for at få Greenpeace-skib fri

Holland har rejst en voldgiftssag mod Rusland på baggrund af FN's internationale havretskonvention for at få frigivet et Greenpeace-skib, der er beslaglagt af de russiske myndigheder.

- Vi har i dag indledt en voldgiftsprocedure, skriver udenrigsminister Frans Timmermans efter fredagens kabinetsmøde i et brev til det hollandske parlament.

I henhold til havretskonventionen skal en mægler nu prøve at få hollændere og russere til at enes om skibet, der er indregistreret i Holland. Afgørelsen er i givet fald bindende.

Hvis der ikke er opnået fremskridt i løbet af to uger, er næste skridt, at Holland indbringer sagen for Den Internationale Havretsdomstol i Hamburg.

Den russiske ambassade er underrettet om proceduren, oplyser udenrigsministeriet i Haag ifølge de Volkskrants netavis. Samtidig kræver Holland, at skibet Arctic Sunrise leveres tilbage.

Om de 30 Greenpeace-aktivister, der sidder fængslet i Rusland, forlød det i første omgang, at Holland fortsat vil presse på ad diplomatiets vej for at få dem frigivet. Men flere hollandske netaviser skriver, at voldgiften også drejer sig om skibets besætning.

Skibet og de 30 aktivister fra omkring 20 lande deltog den 19. september i en aktion i Det Arktiske Hav mod russiske olieboringer i området, da Arctic Sunrise blev bordet og opbragt af russiske sikkerhedsstyrker.

Der er rejst tiltalte mod Greenpeace-aktivisterne for pirateri, som kan give russiske fængselsdomme på op til 15 år.

Danske Anne Mie Roer Jensen er blandt de tiltalte, som Holland fortsat håber at kunne få frigivet ad diplomatiets vej.

Hun er 26 år og var tredjestyrmand på Arctic Sunrise, som var sejlet til Det Arktiske Ocean for at udføre protestaktionen mod de russiske olieboringer.

To hollandske aktivister var blandt de anholdte ved aktionen den 19. september.

Greenpeace-aktivisterne er varetægtsfængslet i to måneder - en afgørelse, de alle har anket. Ifølge nyhedsbureauet Interfax indledes de første ankesager tirsdag 8. oktober i Murmansk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip