Hollandsk antidoping-hold skal hjælpe danske cykeltalenter

Unge danske ryttere har gennem en årrække haft det svært, når de har skullet tage skridtet fra at dominere de hjemlige landeveje til et internationalt prof-hold. Danmarks Cykle Union forsøger nu at hjælpe talenterne godt på vej gennem et formaliseret samarbejde med det nye U23-hold, som Argos Shimano står bag.

DCUs talentchef Morten Bennekou har lagt vægt på flere parametre, inden han valgte det hollandske hold som samarbejdspartner. Det er lille hold, hvor der er relativ kort vej op i hierarkiet for de unge, det er et vesteuropæisk hold, hvor der bliver talt engelsk, og DCU deler deres tanker om talentudvikling.

Og så betyder det i den grad også noget, at holdet har en stærk anti-doping profil takket være sprinteren Marcel Kittel, som meget offensivt tager afstand fra doping-snyd.

- Det glæder mig personligt, når for eksempel Kittel er så aktiv på det felt. Selvfølgelig ved jeg godt, at nogle vil kalde os naive, og vi har før haft ryttere, der sagde alt det rigtige og gjorde alt det forkerte. Men jeg hæfter mig ved, at Kittel er meget aktiv, også når han ikke bliver spurgt. Han svømmer ikke bare rygsvømning, når bliver spurgt.

- Det er selvfølgelig ikke nogen garanti for noget, det ved vi godt, men det er et hold, som jeg har en god fidus til på det område. Jeg ved jo ikke noget, men de skulle fylde mig med løgn alle sammen, hvis ikke de mener det, når de siger, at de prøver at lave et rent hold, siger Bennekou.

Kristoffer Haugaard, der i år har kørt for Leopard-Treks talenthold, bliver sammen med den bare 17-årige Mathias Rask de to første danskere på det hollandske talenthold.

- Det her skal ses som et supplement til de muligheder, der allerede er for vores unge talenter. Vi har i forvejen et uformelt samarbejde med Saxo Bank, hvor nogle af de største talenter kommer med på deres træningslejre. Men det her skal ses som et fjerde step i vores talentudviklingsprogram, der omfatter U17-, U19- og U23-landsholdene, forklarer Morten Bennekou, som også vil følge op på, hvordan det går rent privat, når talenterne er kommet af sted.

Han kommer den eventuelle kritik fra dansk continental-hold om, at DCU suger talenterne ud af Danmark, i forvejen.

- Det kan godt være, at der er nogen, der siger, at nu skal de forhåbentlig ikke dræne hele markedet for unge mennesker. Men det har vi bestemt heller ingen ambitioner om. Vi vil kun udvide spektret af muligheder, så den enkelte rytter kan havne på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger Bennekou og forventer, at der hvert år er tale om nul til to ryttere, som man hjælper ind på det nye hold.

Målet er, at Kristian Haugaard efter en sæson hos talenterne er klar til at køre for Argos-Shimanos World Tour-hold, mens Mathias Rask foreløbigt bliver hjemme i Danmark, indtil han har taget sin eksamen til sommer.

 

Dagens Gossip