Homoparade i Danmark skal presse Vladimir Putin

Det mener ligestillingsminister Manu Sareen (R) og arrangøren bag den farverige fest set i lyset af en nyligt indført russisk homolov og et øget pres på ikke-heteroseksuelle i flere afrikanske og østeuropæiske lande.

»LGBT-personers (international brugt forkortelse for bøsser, lesbiske og transpersoner, red.) rettigheder og livsvilkår er under pres i rigtig mange lande, og derfor mener jeg desværre, at den her Pride er vigtigere end nogensinde for netop at markere de forhold, som de lever under,« siger Manu Sareen.

Copenhagen Pride åbner på Rådhuspladsen onsdag klokken 11 og kulminerer lørdag med et optog fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen, hvor politiet forventer, at 8.000-15.000 tilskuere og deltagere vil følge optoget, mens omkring 40.000 personer vil være samlet ved Københavns Rådhus.

»Vi kan skabe synlighed, og vi kan vise, at man frit kan leve som LGBT-person. Og så kan man se, at vi ikke er så farlige, som nogle måske går og tror, og at vi er ganske almindelige mennesker,« siger Copenhagen Prides bestyrelsesformand, Ole Santos.

»Den platform, som vi efterhånden har skabt, er vigtigere end nogensinde. Når man ser, hvad der sker ude i verden, så synes jeg, det er meget vigtigt, at vi er her,« fortsætter han.

Ole Santos og resten af arrangørerne bag Copenhagen Pride tyvstartede tirsdag med en demonstration mod den russiske lov, der blev indført i juni, og som forbyder russere at udøve såkaldt »homoseksuel propaganda«. Hvis LGBT-russere eller LGBT-turister alligevel skilter for meget med deres seksualitet, kan det straffes med bøde eller fængsel. Den omstridte lov kommer til at blive central i de kommende fem dage.

»På lørdag vil der være en del taler fra scenen, og Amnesty vil gå forrest i paraden med de russiske aktivister, som vi har inviteret. Og der vil være en del menneskerettighedsdebatter under Copenhagen Pride Week,« siger Ole Santos.

Håbet er, at danske politikere følger med i begivenhederne og bliver inspireret til at lægge pres på de russiske kollegaer for at få dem til at genoverveje det kontroversielle stykke lovgivning.

Men der bliver allerede arbejdet på sagen, understreger Manu Sareen, der selv deltager i optoget lørdag.

»Man behøver ikke at råbe op for at gøre os opmærksomme på det, for vi er fuldstændig på linje med, hvad de fleste danskere mener om den her sag. Vi skal tale med en stemme fra EU for at lægge pres på Rusland,« siger ligestillingsministeren.

Spørgsmål: Fornemmer du, at det virker at lægge pres på russerne?

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de er opmærksomme på, at stort set hele kloden interesserer sig for den her sag.«

Copenhagen Pride lukker med en musikgudstjeneste i Trinitatis Kirke søndag.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip