Hovedstaden risikerer at miste lægevagten

Ifølge direktør i Region Hovedstaden Svend Hartling kan regionen ikke nå at etablere et alternativ til den nuværende lægevagt, hvilket betyder, at 1.700.000 borgere vil miste lægevagten.

»Borgerne har brug for akut hjælp. Hvis vi ikke har et system til at fange det, så står vi med et problem. Så bliver vi nødt til at indkalde beredskabet og trække på alt, hvad der kan trækkes på. Det livstruende vil rydde bordet, andre må vente,« siger han til Politiken.

I landets øvrige regioner fortsætter de praktiserende læger med at køre lægevagt, selv om de afleverer deres ydernummer.

Region Hovedstaden har besluttet at drive lægevagten selv fra 1. januar 2014, men det varer længe, før systemet er klar, siger Svend Hartling.

PLOs afdeling i hovedstaden har besluttet at ophøre med at køre lægevagt fra 1. september i år, hvor overenskomsten udløber, såfremt lægerne afleverer deres ydernummer.

»Regionerne har selv opsagt overenskomsten med udløbet af august måned, så de kan i realiteten ikke forvente, at de praktiserende læger fortsætter med at køre lægevagt,« siger PLOs direktør Peter Orebo Hansen.

Region Hovedstaden, regeringen, Sundhedsministeriet, Kammeradvokaten og Danske Regioner vil ifølge Svend Hartling betragte det som lovbrud, hvis lægerne holder op med at køre lægevagt fra 1. september, da lægerne har et opsigelsesvarsel på seks måneder.

PLO har netop opfordret de omkring 850 vagtlæger, der ikke har almindeligt ydernummer, fordi de er overlæger med andre specialer eller yngre læger, som ikke er færdige med deres speciallægeuddannelse, til at aflevere deres vagtydernummer.

Lovforslaget om de praktiserende læger bliver i den kommende uge forhandlet færdigt på Christiansborg. Opbakning fra Venstre sikrer politisk flertal for loven, der har ført til, at 94 procent af landets 3.600 praktiserende læger i protest mod regeringen vil aflevere deres ydernummer.

Ifølge Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) er det »komplet uforståeligt,« at PLO beder læger afleverere vagtydernumre. Hun »kan ikke tolke det som andet end et forsøg på at tage patienterne som gidsler i en faglig kamp,« siger hun til Politiken.

Om PLO vil gøre alvor af truslerne og aflevere ydernumrene til regionerne besluttes endeligt på et møde 29. juni.

 

Dagens Gossip