Hurtigt: 2.298 kilometer i tog klares på otte timer

De første togvogne begyndte onsdag at rulle på verdens længste strækning for højhastighedstog. Jernbanen er bygget mellem de to kinesiske millionbyer Beijing og Guangzhou - en afstand på hele 2298 kilometer.

Kinesisk tv sendte live fra perronen i Beijing, da det første lyntog begyndte sin jomfrurejse, og passagererne knipsede løs med kameraer for at forevige øjeblikket.

Højhastighedstogene vil suse af sted med en gennemsnitsfart på 300 kilometer i timen, og den over 2200 kilometer lange togtur tager lidt under otte timer. Før i tiden skulle passagererne rejse i 22 timer mellem de to byer.

Kina begyndte at bygge jernbaner for højhastighedstog i 2007, og allerede i 2010 var der anlagt 8358 kilometer togskinner til de hurtige passagervogne. Det tal forventes at stige til 16.000 kilometer i 2020.

Men lyntogs-netværket har været skæmmet af korruption og sikkerhedsskandaler. Blandt andet i juli 2011, da en togkollision dræbte 40 mennesker og udløste et ramaskrig i befolkningen.

Kineserne mente, at myndighederne så stort på sikkerheden i deres iver efter at få udbygget togbanerne. Myndighederne har dog forud for åbningen af den nye strækning understreget, at sikkerheden er forbedret:

- Der er etableret et redningssystem i tilfælde af en nødsituation og alle mulige andre former for nødplaner, lyder det.

Den nyeste højhastighedsstrækning er blevet indviet 26. december for at mindes fødslen af Kinas tidligere leder Mao Zedong i 1893.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip