Hvad går der galt med de danske cykeltalenter?

Vi har hørt det flere gange før, og nu er den her igen. De danske cykeltalenter er blandt de bedste i verden, og potentialet for en gylden fremtid er enormt.

Men selvom Danmark har en række gode ryttere i verdenseliten, så bliver det ofte ved håbet og drømmene, når vi i vores egen lille andedam omtaler vores cykeltalenter. Rasmus Guldhammer, Mads Christensen og Anders Lund er tre eksempler på lysende talenter, som er endt udenfor stjerneskæret trods det store potentialet.

Faldet sker, når de danske talenter går fra den trygge tilværelse som talenter i Danmark til den professionelle kontrakt i udlandet. Landstræner for U23 landsholdet, Morten Bennekou, erkender problemet, og har derfor iværksat en ny plan, som skal bryde det negative mønster.

- Indtil videre har vi haft U17, U19 og U23, men nu er jeg ved at indføre et fjerde trin, som hedder 'nyprofessionelle'. Det er i erkendelse af, at der sker et eller andet, så rytterne ikke bare stryger til tops, når de bliver professionelle, siger Bennekou.

Det fjerde trin betyder, at Bennekou følger rytterne, selvom de er blevet professionelle, og burde stå på egne ben. Bennekou assisterer med træning, råd og vejledning, hvilket gerne skulle gøre at rytterne undgå at falde ned i hul, som det var tilfældet med Rasmus Guldhammer. Bennekou er allerede gået i gang med det fjerde trin med Christoffer Juul Jensen fra Team Saxo-Tinkoff, og det skulle gerne fortsætte med Lasse Norman Hansen og Michael Valgren, som bliver professionelle i næste sæson.

- Tidligere har det været sådan, at når man blev professionel, så fik man et 'tillykke', og så kunne man ellers gå op ad den røde løber alene. Men det er vi ved at arbejde os væk fra, og indtil videre er det i en opbygningsfase, forklarer Bennekou.

Direktør og landstræner, Lars Bonde, er træneren, der står i den anden ende og gerne skulle modtage talenterne, som er blevet til stjerner. Han kigger misundeligt til sine konkurrerende lande i øjeblikket, for han vil også have stjerner.

- Vi kunne godt tænke os, at udviklingen skete noget hurtigere for vores ryttere. Eksempler på det er ryttere som Evald Boasson Hagen, John Degenkolb og Warren Barguil. Vi har aldrig haft en rytter, der er gået fra U23-niveauet, og så direkte op på højeste niveau og lavet resultater med det samme.

- Jeg ved ikke, om vi kan gøre noget for at det sker, men vi prøver sindssygt meget, for vi er lidt misundelige over, at der er nogen, der kan, siger Bonde.

En sidste ubekendt, som kan skade den danske talentudvikling, er dopingen. Hvis den mindskes har danskerne større chancer for at tage skridtet op til verdenstoppen.

- Lige nu lader det til, at der er mere styr på dopingen, og så er der kortere til toppen. Vi tror ikke nødvendigvis, at alle vores danskere vil være rene, for der er brodne kar overalt. Men vi tror, at vi er mindre tilbøjelige til at snyde end andre lande. Hvis cykelsporten er renere, så er det en fordel for os.

- Men vi ved ikke, hvordan det ser ud om fem år. Hvis der kommer et gennembrud indenfor gendoping, hvordan ser det så ud?

 

 

 

Dagens Gossip