Hvem var Selma Lagerlöf? I dag bliver hun fejret på Google

Google fejrer i dag den svenske forfatter, Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, der i dag kunne være fyldt 155 år.

Hun var en af de tidlige svenske nyromantikere og fik sit gennembrud med Gösta Berlings saga (1891). Hun blev født 20. november 1858 og døde 16. marts 1940.

Selma Lagerlöf blev født på herregården Mårbacka i Sunne kommune i Värmland, og hun flyttede senere tilbage hertil. De fleste af hendes historier foregår i Värmland.

Hun var uddannet lærerinde og underviste på en pigeskole i Landskrona i ti år fra 1885 til 1895. I denne tid skrev hun også åbningskapitlet til Gösta Berlings Saga. Hun sendte disse kapitler ind til en skrivekonkurrence og fik derefter tilbud om at få udgivet hele bogen.

Da den udkom i Sverige, blev der ikke lagt særlig mærke til den; men en god kritik fra Georg Brandes, da den blev oversat til dansk, gjorde både bogen og forfatteren til vigtige dele af den svenske nyromantiske bevægelse, skriver Wikipedia.

Hun engagerede sig politisk, blandt andet i kampen for stemmeret til kvinder. Da nazisterne kom til magten i Tyskland, hjalp hun mange tyske intellektuelle og kunstnere med at flygte. Under Vinterkrigen gav hun sin nobelpris, en medalje af guld, væk for at støtte Finland økonomisk.

Selma Lagerlöf forblev ugift.

Kilde: Wikipedia.

 

Dagens Gossip