Hver femte dansker foretrækker en begravelse uden for kirken

Det viser en måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV2 Nyhederne. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 5.917 personer sidste år valgte at blive begravet eller bisat uden indblanding fra kirken.

Tallene er udtryk for en generel individualiseringsbølge i samfundet, mener Peter Lüchau, der forsker i religion og nationalisme ved Københavns Universitet.

»Vi vil alle sammen være så unikke og fantastiske, som vi overhovedet kan, og det udtrykker vi på forskellige måder. En af dem er en generel fravælgelse af alt, der hedder autoriteter. Vi vil gøre tingene på vores egen måde«, siger han til avisen.

Ifølge Peter Lüchau mener mange, at det er for stift og gammeldags, når en begravelse foregår i kirkelige rammer og at der er mangler mulighed for selv at præge ceremonien.

Danskerne er kulturkristne i dag. Dermed er kirken ikke længere en integreret del af hverdagen, og vi tænker heller ikke på kirken som ramme om livets store begivenheder, mener Naja Genet May, der er bedemand og antropolog.

»Det bibelske indhold er ikke noget, vi bruger i vores levemåde som sådan. Derfor har præsten for mange ikke rigtig noget at gøre i en begravelsesceremoni«, siger hun.

Megafon-undersøgelsen viser også, at 12 procent foretrækker at blive begravet på privat grund frem for en offentligt tilgængelig kirkegård eller gravplads.

Det overrasker ikke Peter Lüchau.

»Problemet med en kirkegård er, at der skal du ligge sammen med alle de andre. Hvis du kan blive begravet privat, i en skov eller få strøet din aske ud over havet, vil du det, for så skiller du dig ud«, siger han til Politiken.

 

Dagens Gossip