Hver femte spritbilist tages dagen derpå

Om formiddagen søndag 30. juni i år mistede en 17-årig kvinde livet, da hun blev ramt af en bilist ved Nimtofte på Djursland. Den 37-årige skolelærer og familiefar, der sad bag rattet, var på vej hjem efter en fest aftenen forinden, hvor han havde drukket alkohol.

Manden har efterfølgende erkendt, at han skulle have ladet bilnøglerne blive i lommen den søndag, men han startede bilen, efter hans kone havde spurgt, hvornår han kom hjem.

»Jeg er så åndssvag, at jeg sætter mig ind i bilen bagefter. Jeg er træt og kan godt mærke, at min funktionsgrad er nedsat,« forklarede han ifølge BT i grundlovsforhøret.

Mandens promille målte 1,37 efter ulykken, der ud over at koste en 17-årig kvinde livet kvæstede en 18-årig kvinde.

Den 37-årige er langt fra den eneste, der har sat sig bag rattet dagen derpå med for meget alkohol i blodet.

I 2012 deltog 1.250 personer bosiddende i Region Midtjylland i de alkohol- og trafikkurser, som dømte spritbilister skal gennemføre. 18 procent af deltagerne fortalte, at de var taget for spritkørsel dagen derpå.

»De fortalte, at de var meget chokerede og overraskede over, at de havde så meget alkohol i blodet på det tidspunkt,« siger Inger Lis Rasmussen, der er underviser på kurserne i Midtjylland.

Tallene fra Region Midtjylland er ifølge Rådet for Sikker Trafik ikke enestående - i resten af Danmark er det også knap hver femte kursusdeltager, der er taget for spritkørsel dagen derpå.

Fakta: Se hvor lang tid det tager at blive ædru igen

Projektleder Michelle Laviolette fra Rådet for Sikker Trafik mener, at bilisterne ikke er klar over, hvor lang tid det tager at blive ædru. Hun henviser til en undersøgelse fra 2011, hvor en tredjedel af trafikanterne undervurderede, hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol.

»Vores anbefaling er, at folk først skal køre sent på eftermiddagen, hvis de har drukket godt med alkohol aftenen inden. Og man skal holde sig til en enkelt genstand, hvis man skal køre bil samme nat,« siger hun.

Mange tror, de kan tælle glas rødvin og så regne ud, hvornår de er appelsinfri nok til at forlade festen i bil.

»Folk skal lade være med at tro, de kan regne det ud. Det er individuelt og forskelligt fra gang til gang. Man bør højst drikke en genstand, så er man på den sikre side,« siger Michelle Laviolette.

Det nytter heller ikke at drikke kaffe, spise chips eller hælde kold vand i hovedet i bestræbelserne på at banke promillen ned på den rigtige side af de 0,5, siger hun.

»Det er myter, og der er ingen af de ting, der øger leverens forbrænding af alkohol«.

Inger Lis Rasmussen fra alkohol- og trafikkurserne i Region Midtjylland har også hørt alle husmoderrådene.

»Myten om, at man forbrænder en genstand i timen lever stadig i bedste velgående, selv om det ikke kan lade sig gøre for ret mange,« siger hun.

Opfordringen fra hende og den sikreste vej uden om spirituskørsel er helt at lade bilen stå - også dagen derpå.

»Alt andet er for risikabelt. Har man været til fest, har de fleste ikke en fornemmelse af, hvor meget de har drukket, og forbrændingstiden er altså længere, end folk regner med,« siger hun.

 

Dagens Gossip