Hver tredje soldat kommer styrket hjem fra krigen

»Man vokser, man får flere færdigheder, man kan flere ting – er empowered’,« siger psykolog og chef for Videnscentret ved Veterancentret Mette Bertelsen om fænomenet, der kaldes posttraumatisk vækst.

Soldaterne kan også opleve, at deres personlige relationer bliver bedre, og at de har fået flere muligheder, skriver Politiken.

Veterancentret under forsvaret har undersøgt 749 soldater, der var udsendt med Hold 7 i Afghanistan i 2009 med en lang række test, der fandt sted både før, under og flere gange efter udsendelsen. Det viser sig, at en stor gruppe på 74 procent af soldaterne er stabile og hverken viser symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD) før, under eller efter deltagelsen i krigen.

De resterende 26 procent har forskellige udviklingsmønstre, når det gælder symptomer på PTSD, blandt andet afhængigt af hvilke risikofaktorer de har været udsat for, og op mod 10 procent har symptomer på alvorlige psykiske efterreaktioner som PTSD, depression og selvmordstanker.

Selv om det er vigtigt med fokus på de soldater, der har alvorlige efterreaktioner, skal man passe på ikke at skære alle over én kam, siger Mette Bertelsen til Politiken:

»Det er vigtigt ikke at stigmatisere veteranerne og se dem som tikkende bomber. Langt de fleste kommer hjem og har et ganske glimrende liv«.

»Posttraumatisk vækst forudsætter, at man har været udsat for ret voldsomme hændelser, men at man formår at vende det til noget positivt«, siger Mette Bertelsen.

Årsagen til, at oplevelserne i krigen kan vendes til en berigelse, afhænger af, at traumet ikke tog magten fra soldaten i situationen – at soldaten kunne handle inden for den vanskelige situation – og at soldaterne er godt forberedt via deres træning hjemmefra, vurderes det.

Ifølge professor Ask Elklit, der er leder af videnscenter for psykotraumatologi på SDU, er undersøgelsen af Hold 7 det bedste og mest omfattende studie, der er lavet af posttraumatisk vækst i Danmark.

»Det indeholder et hav af data, som forhåbentlig vil kunne fortælle mere om, hvilke parametre der gør sig gældende for, om folk oplever posttraumatisk vækst,« siger han til Politiken.

 

Dagens Gossip