Hvert tiende barn kan ikke bekæmpe sygdomme på grund af farlig kemi

Flourstoffer, som især bruges på grund af deres vandafvisende effekt, presser immunforsvaret, så effekten af vacciner mod stivkrampe og difteri ser ud til at blive svækket, viser en dansk undersøgelse, som bliver offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Health fredag.

»Det her kan være en bombe under sygdomsforebyggelsen i vores samfund. Vi var ved at falde ned af stolen, da vi så, hvor kraftig en effekt, de her stoffer har på immunforsvaret«, siger en af forfatterne, Philippe Grandjean, forskningsleder i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Undersøgelsen har fulgt 431 færøske børn født omkring år 2000. Oprindeligt var målet at undersøge skadelige virkninger fra dioxin-lignende stoffer, som findes i store koncentrationer i grindehval, der indgår i den færøske kost. Fluorstofferne viste sig dog at værre langt værre, og danske børn er formentlig udsat for disse i samme omfang som færingerne.

Forældre behøver dog ikke at være bekymret for, om ens børn kan blive ramt af de livstruende sygdomme, som næsten alle danske børn er vaccineret imod, da meget tyder på, at immunforsvaret i nødstilfælde kan sætte ind med andre bekæmpelsesmidler end antistoffer, forklarer overlæge ved Statens Seruminstitut og ekspert i smitsomme sygdomme Kåre Mølbak til avisen.

»Vi har en god og detaljeret overvågning af de her sygdomme, og der er ingen tegn på, at de er på vej tilbage. Man kan være sikker på, at vaccinerne beskytter mod stivkrampe og difteri, ellers ville vi se flere eksempler på sygdomsudbrud. Men det er vigtig viden og bestemt bekymringsværdigt, at kemiske stoffer i miljøet påvirker immunsystemet i den grad«, siger han.

Undersøgelsen siger ikke alene noget om vacciners effekt, men også kroppens evne til at bekæmpe sygdom generelt, understreger Philippe Grandjean.

»Hvis stofferne sløver immunsystemet, spiller det jo en rolle for eksempelvis risikoen for kræft«.

Ifølge forskere fra Syddansk Universitet er de danske og europæiske grænseværdier for, hvor stor en mængde fluorstoffer vi må udsættes for, er mellem 100 og 1000 gange for høje i forhold til, hvornår de skader immunforsvaret.

 

Dagens Gossip