Hvordan helvede blev Allehelgen til Halloween?

Dagens.dk-læser Anne Lorentsen spørger, hvordan Allehelgen pludselig blev til Halloween?

Hvis nutidens børn bliver spurgt, om de ved, hvad Allehelgen er, eller hvad Allehelgens aften er, tror jeg, de fleste vil kigge lidt undrende på spørgeren. Jo, måske er der nogle enkelte, der kan huske det, fordi ordet sporadisk blev nævnt, da de sad henne i skolen og hyggede Halloween.

Jeg husker tydeligt den gang, hvor det bare var Allehelgen, og især husker jeg Allehelgensaften. Dengang klædte man sig ikke ud og gik rundt, som var det fastelavn og raslede penge og slik hos naboerne. Jeg husker, at jeg på denne aften sad klistret til Danmarks Radio et par timer og lyttede med spænding og gru på familien Danmark, der ringede ind til programmet og fortalte deres egne historier om overnaturlige hændelser - inklusiv naturligvis deres møder med spøgelser. Det var nervepirrende interessant og vildt spændende, og jeg tror måske, at det var dér kimen blev lagt for min interesse for netop alt det mellem himmel og jord, der ikke er videnskabeligt bevist (UFO'er undtaget). Dagen efter, på Allehelgensdag, kunne man gå i kirke, hvor søndagens tema var at mindes de døde - både de nære, de ukendte og de mere religiøst betonede.

Ja, Allehelgen er en religiøs dag. Den protestantiske kirke har udnævnt 1. søndag i november som Allehelgensdag (sjovt nok, da den protestantiske kirke ikke har helgener) og den katolske kirke (som bestemt har helgener) har Allesjæles dag, der falder den 2. november. Og så er der lige de skønne keltere, der tog "All Hallows' Eve" med sig, da de drog til USA. Halloween fejres som bekendt den 31. oktober med gøjl og gejl. Jeg har læst mig til, at de gamle keltere fejrede nytår denne dag og blandt andet mente, at det også var dagen, hvor de overnaturlige og døde kunne gæste de levende. Også de gamle mexicanske dødeskikke har haft indflydelse på Halloween.

Og hvad så? Så ikke så meget andet end, at man i disse tider kæfter op om, at vores danskhed bliver intimideret af fjendtlige kræfter, at vores skønne traditionelle frikadeller og sprøde flæskesteg vil blive forvist fra danske julefrokostborde, at selve julen en dag vil blive landsforvist ... GUD forbyde, at noget af dette nogen sinde skal forekomme! Men når det så er sagt, så holder vi os jo ikke tilbage for selv at tiltuske os andre landes traditioner, så som Valentines Day og netop Halloween. Først nævnte er dog temmelig uskadelig og sød nok et eller andet sted. Der er en række mennesker (overvejende kvinder), der den dag om året bliver begavet, beæret og måske begæret, og også især blomsterhandlende og chokoladesælgere får lidt ekstra omsætning, hvilke også er godt. Men Halloween er en lidt anden sag, for jeg synes, den har tilsidesat og omstødt et stykke dansk kultur, som især blandt børn, unge og yngre (øh, føler mig lige lidt gammel her!) har glemt, ikke har kendskab til eller er fuldstændig ligeglad med.

Alle børn og andet godtfolk i vores gamle kongerige kender Halloween. Måske kender de ikke det oprindelige formål med Halloween, men eftersom man bliver overdynget fra nær og fjern med reklamer på alskens medier om denne begivenhed Halloween, er mange vokset op med Halloween. Altså den kommercielle side af festen. Der sælges Halloween udstyr alle steder. Udklædningstøj, masker og tilbehør og pynt til bordet, små edderkopper i plastic og ditto dødningehoveder. Diverse butikker og alskens foreninger afholder Halloween arrangementer og fester, ja sågar bliver gader og stræder i bydele lukket for trafik denne aften, så folket kan gå fuldstændig Halloween-amok.

Hvad skete der lige med den danske udgave, der hedder Allehelgen? Den har aldrig været særlig festlig og kommerciel. Måske bare mere stille med tændte lys for de døde og stille og rolig reflekterende over livet og døden. Slet ikke støjende og anledning til spøg og spas og vilde stunts med fest og ballade og gang i den. Men Allehelgen var, eller Allehelgen er faktisk dansk. Dansk, der af frivillighedens vej er på vej i glemmebogen til fordel for "det fremmede", hvis primære formål er at formidle flere fornøjelser, der skæpper i den store forbrugskasse. Der skal være plads til det hele, og det bedste ved Halloween er bestemt de udskårne græskar med lys - faktisk kan jeg ikke se andet formål for de store grøntsager/frugter eller hvad det er, men hvis vi vil danskheden skal bestå, synes jeg godt, vi kan tænke lidt indad nogen gange, når vi brokker os og forøvrigt selv fravælger danskheden, fordi den ikke altid er lige sjov og underholdende.

God Allehelgen og tænd gerne et lys for de afdøde - de nære og de for os ukendte. Send alle en kærlig tanke og vær glad for livet her og nu og pas på det ...

/Anne Lorentsen

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip