Hvordan slipper man af med sidestik?

Selv om sidestik er noget, som mennesker i hele verden oplever hver eneste dag, er den kendte lidelse lidt af et mysterium.

Generelt er forskerne enige om, at sidestik – eller sidesting, som det også kaldes – er en afgrænset smerte lige under ribbenene, der kan ramme både venstre og højre side af kroppen.

Smerten opstår og forsvinder pludseligt og er som regel ikke forbundet med noget farligt.

Grunden til, at smerten opstår, er dog langt sværere at opklare, end man umiddelbart skulle tro, skriver Videnskab.dk.

»Det er et klassisk spørgsmål, som jeg tit får stillet af eleverne. Men desværre er det et af de spørgsmål, videnskaben endnu ikke har svar på i lighed med spørgsmålet om, hvorfor man får kramper,« fortæller Niels Ørtenblad, lektor på Institut for Idræt og Biomekanik fra Syddansk Universitet.

Heller ikke Lars Nybo, professor på Institut for Idræt, Københavns Universitet, kender svaret.

»Man ved det ikke. Der er mange teorier om, hvorfor man får sidesting, men der er ikke lavet videnskabelige undersøgelser, der kan konkludere noget endegyldigt – sandsynligvis fordi det er en smerte, der er meget svær at undersøge,« siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan måler man, hvor langt en fodboldspiller har løbet?

Seks teorier om sidestik

Thorsten Ingemann Hansen, professor på Institut for Idræt ved Aarhus Universitet opridser her tre af de mest udbredte teorier op om fænomenet sidestik – få resten i den fulde artikel hos Videnskab.dk:

Teori 1: Miltens rolle er en myte

Milten indeholder et depot af røde blodlegemer, som bliver tømt ud i blodet under fysiske anstrengelser for at øge transporten af ilt, og man har ment, at sammentrækningerne under processen måske var skyld i smerterne i siden. Det er dog ikke tilfældet.

Teori 2: Sidestik skyldes træthed i mellemgulvet

En forklaring kan være, at de ledbånd, der binder mellemgulvet til rygsøjlen, bliver trætte. Man ved, at man kan få smerter i senerne, når de bliver overbelastede. Når vi spænder i maves muskler, kan det medføre træthed i bugmusklen og ledbåndene, hvilket måske giver sidestik.

Teori 3: Rystelser under fysisk aktivitet kan give sidestik

Sidestik kan måske skyldes rystelser i maven under fysisk aktivitet. Man ved, at løb oftere giver sidestik end andre aktiviteter. Det skyldes måske, at organerne i bughulen strækker og trækker i det væv, der sidder fast oppe under mellemgulvsmusklen, når man løber.

 

Dagens Gossip