I Norge og Sverige er stjålne hjemmeværnsvåben ufarlige

Det våben fra Hjemmeværnet, der lørdag blev brugt ved angrebet mod et debatarrangement på Østerbro i København, kunne have været sikret med en lås, der gør selv stjålne våben ubrugelige.

Den løsning valgte både Norge og Sverige for over 10 år siden, mens man i Danmark nøjes med at låse sine våben inde i et skab, skriver dr.dk.

Den norske og svenske løsning, der sågar er billig, gør et våben ubrugelig uden nøgle. En såkaldt kammerlås koster omkring 2000 kroner og sidder inde i selve våbnet.

Hvis alle medlemmer af Hjemmeværnet i dag har et våben derhjemme, ville det koste 8,5 millioner kroner at sikre hver af de 4328 våben, der i dag bliver opbevaret i dyre og usikre våbenskabe, skriver dr.dk.

I Sverige begyndte man at indføre kammerlåse på Hjemmeværnets våben allerede i slutningen af halvfemserne, mens Norge fulgte trop i 2002.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Anette Lind, har ikke nogen forklaring på, hvorfor våbenskabe blev den danske løsning. Hun var ikke forsvarsordfører, da beslutningen blev taget.

- Jeg tør ikke sige andet end, at våbenskabene var en løsning, dengang det blev besluttet. Og dengang blev det vurderet til at være en god løsning, siger hun til dr.dk.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har bedt Hjemmeværnet om at undersøge sikkerheden omkring den frivillige styrkes våbenhåndtering.

- Hjemmeværnet har sat en undersøgelse i gang og ventes i løbet af de næste par uger at komme med anbefalinger til, hvordan vi fremover kan styrke sikkerheden, siger ministeren, som også vil bede om input fra politiet.

Efter nyheden om gerningsvåbnets ophav kom frem, har flere partier stillet spørgsmålstegn ved, om Hjemmeværnet skal opbevare våben i private hjem.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip