Idrætstalenter i Randers skal sove sig til succes

Eleverne på Eliteidrætsskolen Nørrevang bliver de første til at teste det nye armbånd: SenseWear , udviklet af virksomheden BodyMedia.

- Et godt redskab til at få styr på sin søvn, da det hurtigt giver et klart billede af både mængden og kvaliteten af søvnen, siger elitechef i Randers Kommune Morten Arvidsson.

- På Eliteidrætsskolen Nørrevang, hvor eleverne får mulighed for at bruge armbåndet 6-7 uger om året, er SenseWear tænkt som et vigtigt redskab til at vise, hvor vigtigt det er med en struktureret hverdag. Et redskab med opdragende effekt. Så de goder vaner indarbejdes i de unge år, fortsætter Morten Arvidsson.

Bedre sportspræstationer

Jesper Carlson fra Maribo Medico, som sælger produktet i Danmark, har undersøgt sammenhængen mellem god søvn og gode sportspræstationer.

- Det er først på det seneste, at man for alvor har sat fokus på dårlig søvn. Ikke kun når det gælder idrætsudøveres præstationsoptimering, men også når det gælder livsstilssygdomme, siger han.

Vi sover mindre

- I dag sover vi en time mindre end for 100 år siden. Uden vi tænker over det, kommer vi generelt for sent i seng og står for tidligt op. De fleste vågner først, når morgenalarmen lyder. Det ideelle er, at man går tidligere i seng og vågner uden alarm, siger Jesper Carlson.

Søvnen er opdelt i fire faser, hvoraf fase tre er den vigtigste. Fase 3 er mest udbredt i tidsrummet 22-02.00, og det er her man restituerer fysisk og genopbygningen sker. Går man senere i seng, risikerer man også en forringelse af sit væksthormon, hvilket selvsagt er alvorligt for et ungt menneske, der så ikke vokser så hurtigt og meget som kroppen ellers er programmeret til.

Flere skader ved for lidt søvn

- Det fører til flere skader, hvilket selvsagt kan begrænse udnyttelsen af den enkelte atlets talent. Endvidere går den manglende søvn også ud over de unge menneskers indlæringsevne, slutter Jesper Carlson.

Foto: bodymedia.com

 

Dagens Gossip