Imam talte hårdt om jøder dagen før attentat i København

I den københavnske moské Masjid Al-Faruq stod imamen Hajj Saeed på talerstolen fredagen inden attentatet mod Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i Krystalgade og talte til de fremmødte på arabisk.

Ifølge flere medier bestod en del af denne prædiken af hårde ord rettet mod jøder.

Memri, der ifølge Berlingske kalder sig et mellemøstligt research-institut, har oversat en video af prædiken, hvor tværreligiøs dialog blandt andet angiveligt bliver afvist.

Det sker med et eksempel fra da profeten Muhammed boede i Medina. Imam Hajj Saeed fremførte en tekst, hvori det beskrives, at profeten havde jødiske naboer, men i stedet for at opnå forsoning med jøderne, beordrede han dem til at konvertere til islam.

Da de nægtede "førte han krig mod dem", lyder det ifølge Berlingske i talen. Det beskrives også af Kristeligt Dagblad.

Thomas Jøhnk Hoffmann, professor i koranstudier ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, har set videoen fra fredagens prædiken.

Ifølge ham er imam Hajj Saeeds budskab forholdsvist tydeligt:

- Jeg opfatter ordene som en form for trussel eller løftet pegefinger. De jøder, der henvises til, blev enten fordrevet fra Medina eller massakreret, siger han til Berlingske.

- Kvinderne og børnene blev gjort til slaver. I den forstand kan fremkaldelsen af det her historiske fortilfælde jo være med til at lægge en konfrontatorisk linje an, siger han til avisen.

Thomas Jøhnk Hoffmann understreger, at imamen sprogligt balancerer på en knivsæg, da der ikke er tale om "en direkte opfordring til vold", men at det kan høres "som en antydning".

Prædiken blev holdt i Hizb ut-Tahrirs moské, og bag imamen hænger et flag fra den religiøse og politiske bevægelse.

Dagen efter skød en mand først mod et debatarrangement på Krudttønden på Østerbro og senere mod den jødiske synagoge i Indre By i København. 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein formodes at stå bag angrebene.

Det er uvist, om han fredag var til stede i moskéen, der ligger tæt på hans hjem i Mjølnerparken.

Hizb ut-Tahrir har ikke kommenteret prædiken, men efter weekendens attentater kaldte bevægelsen det "vitalt, at vi som muslimer ikke tager afstand, men tværtimod sætter tingene i den rette kontekst.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip