Indien og USA er klar til nyt partnerskab

Skrevet af admin

25/01/2015

Mest læste i dag

I en stemning af velvilje og imødekommenhed nåede Indiens premierminister, Narendra Modi, og USA's præsident, Barack Obama, søndag til enighed om en række bilaterale aftaler, der skal bane vej for et nyt varigt og strategisk partnerskab mellem deres to store lande.

Som et klart signal om sin vilje til at styrke de amerikansk-indiske relationer brød Modi protokollen og mødte og omfavnede Obama i næsten samme øjeblik, den amerikanske præsident satte sin fod på indisk territorium i New Delhi.

Indiske medier skriver, at de to store lande indgik aftaler om samarbejde i forbindelse med atomkraftværker efter langt tids stilstand på området.

- Jeg er glad for at kunne fastslå, at vi seks år efter underskrivelsen af vores bilaterale aftale nu bevæger os mod kommercielt samarbejde i overensstemmelse med vor lovgivning og internationale aftaler, siger Modi, der holdt fælles pressekonference med Obama.

- Vi har taget et vigtigt skridt, som viser, at vi kan arbejde sammen og styrke vores relationer, sagde den amerikanske præsident.

Iagttagere fremhæver, at både Obama og den indiske premierminister, Narendra Modi, har en interesse i et øget samarbejde for at skabe en modvægt til Kina.

For kun et år siden var Modi persona non grata i Washington og blev nægtet et visum til USA på grund af en voldsspiral i delstaten Gujarat, som blev ledet af Modi, indtil han vandt det nationale parlamentsvalg i maj sidste år.

- Der er en virkelig god kemi mellem dem, siger vice-sikkerhedsrådgiveren i Det Hvide Hus, Ben Rhodes, efter de første drøftelser mellem Obama og Modi.

Obama besluttede lørdag at forkorte sit tredages besøg i Indien for at rejse til Saudi-Arabien tirsdag. Beslutningen betyder, at det amerikanske præsidentpar ikke når et programpunkt, hvor de skulle besøge Taj Mahal.

Obama har sagt, at Indien og USA er "naturlige partnere".

- Som to store demokratier ligger vores styrke hos vore borgeres magt og vores borgers potentiale. Vi er globale ledere inden for innovation, videnskab og teknologi, sagde Obama til magasinet India Today forud sit besøg i Indien.

/ritzau/Reuters