Indiske myndigheder overhørte advarsler inden madskandale

En undersøgelse fra landets sundhedsmyndigheder viser, at maden var forgiftet med insektgift. Selv om tragedien er den første af sin slags i forbindelse med frokostordningen, der sørger for gratis frokost til omkring 120 millioner indiske skolebørn over hele landet, så viser Reuters’ gennemgang af kontrolrapporter og forskningsdokumenter, at myndighederne længe har ignoreret advarsler om manglende tilsyn med ordningen.

Der var »komplet fravær af interne kontroller, periodisk overvågning og evalueringer af ordningen,« fremgår det af en undersøgelse af frokostordningen fra 2008.

»Du kommer kun og tjekker, når du får klager, eller når der er alvorlige sager,« siger Rudranarayan Ram, den lokale uddannelsesadministrator i landsbyen Gandaman i Bihar-staten, hvor de mange skolebørn døde. I den pågældende stat er et sted mellem 16 og 18 millioner børn på 73.000 skoler omfattet af den gratis madordning, skriver Reuters.

Forgiftningen, som angiveligt blev forårsaget af, at den anvendte madolie blev opbevaret i en brugt pesticidbeholder, dræbte børnene så hurtigt, at nogle døde i deres forældres arme på vej til hospitalet.

Rudranarayan Ram, som havde til opgave at overvåge frokostordningen, siger til Reuters, at skolens rektor, der er flygtet, købte fødevarerne og den olie, som de blev tilberedt i. Han ved ikke, hvor varerne blev købt, eller hvor de blev opbevaret.

Den gratis frokostordning er den største af sin slags i verden, og den har været rost af blandt andre interesseorganisationer og FN som en af de mest succesfulde velfærdsforanstaltninger i Indien, der er hjemsted for en fjerdedel af verdens sultende, og for at øge antallet af skoletilmeldinger.

Ikke desto mindre fremhæver revisionsrapporter de fortsatte mangler i programmet. Det mere end et årti efter, at det blev lovpligtigt for skolerne i Indien at tilbyde eleverne et gratis måltid mad.

Ifølge P.K. Shahi, der er undervisningsminister i Bihar-staten, har der ingen advarsler været fra den indiske regering om programmet.

»Der var generelle varsler for bedre hygiejne. Det er alt,« siger han til Reuters.

Eksperter siger, at problemet ikke er mangel på regler, men dårlig gennemførelse og manglende ansvarlighed:

»Ansvarlighed og overvågning er svag til ikke-eksisterende,« skriver Suneetha Kadiyala, der er forsker i fødevaresikkerhed, i en email til Reuters.

 

Dagens Gossip