Indiske voldtægtssager ender uden dom

Den indiske højesteret sætter samtidig spørgsmålstegn ved, hvorfor mange voldtægtssager ender med frifindelse.

»Hvad er der galt med systemet? Hvorfor ender 90 procent af alle voldtægtssager med frifindelser? Situationen er gået fra skidt til værre,« siger højesteretsdommer R.M Lodha under en høring i retten.

Domstolen opfordrer ifølge Reuters også de indiske delstater til at arbejde for bedre rehabiliterings- og kompensationsordninger for de mange voldtægtsofre, ligesom den mener, at der bør være en bedre beskyttelse af voldtægtsofrene og eventuelle vidner.

Debatten om gruppevoldtægter i Indien kom for alvor på den nationale og internationale dagsorden, da en 23-årig kvinde sidste år blev gruppevoldtaget og misbrugt med et jernrør af seks mænd i en bus. Hun døde siden af de kvæstelser, hun pådrog sig.

Sagen førte til demonstrationer over store dele af Indien, og det fik politikerne til at stramme loven, så den nu er mere omfattende. I dag risikerer en voldtægtsmand i Indien derfor at blive idømt dødsstraf, hvis hans offer dør som følge af mishandlingen.

Efter sidste uges grove gruppevoldtægt, har kvindesagsforkæmpere imidlertid sat spørgsmålstegn ved, om loven har den ønskede effekt. De peger på, at mange voldtægtsofre aldrig anmelder forbrydelsen af frygt for at blive stigmatiseret, eller på grund af politiets fjendtlige reaktioner og en sløv og ufuldstændig juridisk proces.

Hvor mange voldtægter, der hvert år finder sted i Indien, er uklart, da der ifølge eksperter er et enormt mørketal. Men officielle data viser, at 11.154 voldtægtssager sidste år endte med frifindelse eller frafald af tiltale, mens der kun blev fældet dom i 3.563 sager. Samtidig er der 86.032 sager, der venter på at komme for en dommer.

Højesterets udtalelse fandt sted i forbindelse med behandlingen af endnu en makaber gruppevoldtægt, som i 2012 gik ud over en skolepige i den nordlige stat Haryana.

Hun blev angiveligt voldtaget af tre mænd, og hendes mor blev efterfølgende dræbt, fordi hun ikke ville trække anklagen tilbage, skriver Press Trust of India ifølge Reuters.

 

Dagens Gossip