Inflation i euroland rammer laveste niveau siden 2009

Efter at inflationen i euroland i november lå på 0,3 procent, er den i december endt med et minus på 0,2 procent, viser endelige tal fra Eurostat, som dermed bekræfter den foreløbige opgørelse.

Derfor kommer det ikke som den store overraskelse, at der har været deflation og faldende priser i december sammenlignet med for et år siden.

Inflationstallet for december er samtidig det laveste siden september 2009 for de 19 eurolande.

- Tallene bekræfter, at inflationen er alt for lav. Det vil med al sandsynlighed føre til, at Den Europæiske Centralbank (ECB) trykker på knappen i næste uge, påpeger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank over for Ritzau.

Cheføkonomen henviser til næste uges rentemøde i ECB, hvor der ventes en melding fra centralbanken om, at den vil opkøbe obligationer for et betydeligt beløb.

- Det vil være til at sætte turbo på seddelpressen, så der bliver sprøjtet mange flere penge ud i systemet, siger Jacob Graven.

De lave inflationstal behøver dog ikke skabe den store bekymring på kort sigt, da der i udgangspunktet ikke er nogen, der bliver ramt, forklarer cheføkonomen.

I udgangspunktet kan det ses som positivt med faldende priser, især fordi meget af det er skabt af prisfald på olie.

- Det er selvfølgelig positivt, at vi kan spare nogle penge og bruge dem på noget andet og på den måde være med til at løfte den økonomiske vækst, siger Jacob Graven.

- Men der, hvor det kan blive farligt, er, hvis den lave inflation bider sig fast igennem en længere periode.

Ifølge cheføkonomen er der tidlige tegn på, at inflationen bliver ved med at være lav i lang tid endnu. Det er med til at øge risikoen for, at prisfaldet holder ved.

- Det kan være kritisk, for sætter det sig fast i hovederne på os, at priserne på alt muligt vil falde over tid, så risikerer vi, at mange vil vente med at bruge penge i forventning om, at alt bliver billigere, mener Jacob Graven.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip