Ingen grund til influenzapanik

Influenzaepidemien, der i øjeblikket giver travlhed på de amerikanske sygehuse og har kostet 18 børn livet, ser foreløbig ikke mere alvorlig ud end de foregående influenza-sæsoner.

Sådan lyder det fra overlæge Tyra Krause fra Statens Serum Institut, som har set på tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

- Vi ved, at vi i forbindelse med sæsoninfluenza vil se flere hospitalsindlæggelser og flere dødsfald, og det ser ikke ud til at være værre end de foregående år lige nu, siger Tyra Krause.

Det er influenzatypen A H3N2, der har sendt amerikanerne til tælling de seneste uger, og det er den samme virus, som har hærget i Danmark hen over julen, og som stadig sender danskere på hospitalet og giver travlhed hos vagtlægerne.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er omkring 2200 mennesker blevet indlagt over den seneste måned, og 18 børn har altså mistet livet på grund af influenza indtil videre.

Men overlægen maner altså til besindighed - også i Danmark.

- Sidste år var der 34 dødsfald blandt børn i USA i alt, og det var en mild sæson. For to år siden var der 122, og tilbage i 2009/10 under pandemien var der 282 dødsfald. Så 18 ser ikke ud til at være mere end forventet på nuværende tidspunkt, siger Tyra Krause.

Dødsfald i forbindelse med influenza skyldes oftest lungebetændelse, fortæller hun.

Influenzasæsonen strækker sig over vinterperioden mellem uge 40 og uge 20.

Den aktuelle influenzatype er på nogle måder mere alvorlig end de foregående års udbrud af den såkaldte svineinfluenza - A H1N1.

- Den kan opfattes som mere alvorlig, fordi de ældre formentlig er mere udsatte, end de har været de foregående år, siger Tyra Krause.

- En stor del af dem over 60 år er nemlig immune over for H1N1-typen, fordi den har været i udbrud før. Vi kan derimod ikke se, at børn er i særlig risiko for at blive alvorligt syge, tilføjer hun.

Hvert år dør tusindvis af mennesker af influenza i USA. Omkring 90 procent af de årlige 36.000 dødsfald er amerikanere, som er ældre end 65 år, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip