Ingen kan hitte rede i Løkke og Thornings jobstrid

Flere danske medier har grebet fat i striden mellem Socialdemokraterne og Venstre om de 700 danske job.

Spørgsmålet er, om der kun er skabt 700 job til danske statsborgere i Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid, eller om det er "lodret forkert", som statsministeren sagde i debatten med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på TV2 søndag aften.

Og den strid er tilsyneladende umulig at afgøre. Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet vurderer over for Jyllands-Posten, at regnestykket kan se ud på mange måder, og at der derfor ikke kan findes frem til en endegyldig sandhed.

- Det kan også være 100 eller 2000, men for mig er det ikke det eksakte tal, men den overordnede tendens, der er det interessante, siger han til JP.

Mens ingen sætter spørgsmålstegn ved, at flere udlændinge kommer til Danmark for at arbejde, så er der altså usikkerhed om antallet af job til danskere.

Venstre når frem til de 700 job på baggrund af en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

DA omregner godt 41.000 beskæftigede i den private sektor i perioden til 20.700 fuldtidsbeskæftigede og når frem til, at de cirka 20.000 af dem er udlændinge.

Berlingske har blandt andet haft fat i professor Philipp Schröder fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet. Han slår fast, at arbejdsgivernes analyse er usikker.

- Denne type analyse ville ikke få ros, hvis den blev afleveret som en opgave her på universitetet. Der mangler simpelthen en robusthedsanalyse af de estimater, som er fundamentet for analysen, og det gør resultatet uigennemsigtigt.

- Men det er jo nok heller ikke ment som forskning, siger han til Berlingske.

Også DR's Detektor har forsøgt at hitte rede i striden om de danske job, men har måttet opgive, fordi det ikke har været muligt at efterprøve DA's metode.

DA bruger nemlig statistik fra Danmarks Statistik og Jobindsats, som ikke i sig selv er sammenlignelige.

Danmarks Statistik opgør beskæftigelsen i sektorer - altså privat og offentlig, mens Jobindsats opgør i brancher, skriver DR's faktatjekkere.

I DA vil analysechef Karina Ransby ikke direkte forholde sig til de 700 job til danskere, som Venstre har regnet sig frem til på baggrund af DA's analyse.

Men ifølge Karina Ransby er DA's tal for beskæftigelsen sikre.

- Tallene for fordelingen på sektorer bygger på en antagelse om, at fordelingen i 4. kvartal 2014 er den samme som i perioden 2. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014.

- Fordelingen af henholdsvis danske og udenlandske lønmodtagere på sektorer har ligget stabilt siden ultimo 2011, siger hun til Ritzau.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip