Ingen vil ansætte dem: Reality-stjerner kan ikke få job

Programmer som Paradise Hotel, Robinson og Singleliv lokker hver uge masser af seere til skærmen.

Men kun få danskere har lyst til at medvirke i et realityshow, viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Newspaq.

Hele 95,3 procent svarer, at de ikke har lyst til at være med i et realityshow. Og det er der måske en god grund til. Flere eks-deltagere har nemlig svært ved at finde job, efter de har været på skærmen.

- Jeg ved da godt, at jeg ikke skal stå og ryste bryster inde i et fritidshjem. Jeg har jo situationsfornemmelse, så jeg kan godt skelne mellem pædagog-Joy og reality-Joy.

Det fortæller Joy K. Petersen, der har medvirket i realityprogrammerne 'Singleliv' og 'Mig og min mor' på kanal 4.

To uger før hun skulle starte i praktik på et fritidshjem, ringede de for at høre, om hun var Joy fra tv.

- Det bekræftede jeg, og pludselig ville de ikke have mig. Begrundelsen var, at de ikke mente, de kunne håndtere en offentligt kendt person som mig, fortæller hun til Newspaq.

Tv-caster Elisa Lykke har blandt andet været med til at finde medvirkende til en lang række realityprogrammer. Hun bekræfter, at det er blevet sværere at finde folk.

- Det er meget de samme typer, der søger til programmerne. Da man castede for 10-15 år siden, var udvalget af folk langt mere nuanceret.

Hun peger på, at den manglende lyst til at medvirke blandt andet handler om, at mødommen er taget på reality-tv.

- Alle ved efterhånden, hvad et realityformat er. Og hvis man i dag ikke kender konsekvenserne ved at deltage, har man højest sandsynlig været låst inde i et skab, mener hun.

Peter Horn er ledelsesrådgiver i Peter Horn & Co. og forfatter til 15 bøger om blandt andet personlig branding. Det kommer ikke bag på ham, at det kan være svært at finde job, hvis man har deltaget i et realityshow.

- Hvis man vil gøre karriere, skal man ikke deltage i realityprogrammer. Deltagerne fremstår ikke som verdens skarpeste. Og de udstiller sig selv i situationer, som ikke altid er hensigtsmæssige i forhold til en karriere, siger han.

Har man været med i et program, gælder det om at stå ved sin baggrund og så ellers lægge vægt på de kompetencer, som virksomhederne kan nyde godt af.

- Man kan godt rette op på sit brand, hvis man er tilpas ydmyg over for den situation, man har været i. Men offentlighedens hukommelse er lang, så det er ikke glemt i morgen. Vi taler en horisont på minimum to-tre år, hvor man ikke har været eksponeret på nogen måde, vurderer han.

Joy K. Petersen er færdig med sit pædagogstudium næste sommer. Og den fremtidige jobsøgning bekymrer hende, selv om hun klarer sig godt på studiet.

- Jeg har afslået at medvirke i to tv-programmer, fordi jeg vil koncentrere mig om studiet. Min uddannelse kommer i første række, men folk er meget fordomsfulde over for realitydeltagere, siger hun.

 

 

Dagens Gossip