Iraks militær i knæ: Vil tage årevis at genopbygge det

Irak er i krig, og det giver store udfordringer i bestræbelserne på at få det irakiske militær på benene igen, lyder det fra landets premierminister, Haider al-Abadi.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS), der har taget kontrol med store områder i Irak, udgør den største trussel mod sikkerheden i landet siden den tidligere diktator Saddam Husseins fald i 2003.

Derfor er det en svær og tidskrævende proces at få optimeret militæret samtidig med at holde stand mod oprørsgruppen, lyder det fra premierministeren.

- Den største udfordring er at omstrukturere og genopbygge militæret, mens du befinder dig i en krigstilstand, siger Abadi under sit besøg i Egyptens hovedstad, Kairo.

- Vores mål er at skabe en balance mellem at genopbygge hæren på en måde, så det ikke påvirker kamphandlingerne, tilføjer han.

Haider al-Abadi vurderer, at det vil tage flere år, før det irakiske militær, der også har problemer med udbredt korruption, er kommet på benene igen.

- Omstruktureringen af hæren kan komme til at tage op til tre år. Det betyder ikke, at kampen mod Islamisk Stat vil vare i tre år, siger han.

En international koalition med USA i spidsen har hjulpet Irak i krigen mod IS ved at angribe oprørernes bastioner i landet.

Fra den amerikanske hær er meldingen, at bekæmpelsen af IS kan komme til at stå på i årevis. Især fordi den er afhængig af Iraks evne til at skabe en effektiv hær.

Korruptionen i militæret er anset for at være en af grundene til, at IS-krigerne fik hurtigt fodfæste i Irak.

Mange enheder havde ikke våben nok, mens andre enheder på papiret havde flere soldater på basen, end tilfældet var i virkeligheden.

Premierminister Abadi har fyret en række ansatte i militæret og bedt sin forsvarsminister om at undersøge korruptionen til bunds.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip