Iraks militær i knæ: Vil tage årevis at genopbygge det

Skrevet af admin

12/01/2015

Dagens topnyheder

Irak er i krig, og det giver store udfordringer i bestræbelserne på at få det irakiske militær på benene igen, lyder det fra landets premierminister, Haider al-Abadi.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS), der har taget kontrol med store områder i Irak, udgør den største trussel mod sikkerheden i landet siden den tidligere diktator Saddam Husseins fald i 2003.

Derfor er det en svær og tidskrævende proces at få optimeret militæret samtidig med at holde stand mod oprørsgruppen, lyder det fra premierministeren.

- Den største udfordring er at omstrukturere og genopbygge militæret, mens du befinder dig i en krigstilstand, siger Abadi under sit besøg i Egyptens hovedstad, Kairo.

- Vores mål er at skabe en balance mellem at genopbygge hæren på en måde, så det ikke påvirker kamphandlingerne, tilføjer han.

Haider al-Abadi vurderer, at det vil tage flere år, før det irakiske militær, der også har problemer med udbredt korruption, er kommet på benene igen.

- Omstruktureringen af hæren kan komme til at tage op til tre år. Det betyder ikke, at kampen mod Islamisk Stat vil vare i tre år, siger han.

En international koalition med USA i spidsen har hjulpet Irak i krigen mod IS ved at angribe oprørernes bastioner i landet.

Fra den amerikanske hær er meldingen, at bekæmpelsen af IS kan komme til at stå på i årevis. Især fordi den er afhængig af Iraks evne til at skabe en effektiv hær.

Korruptionen i militæret er anset for at være en af grundene til, at IS-krigerne fik hurtigt fodfæste i Irak.

Mange enheder havde ikke våben nok, mens andre enheder på papiret havde flere soldater på basen, end tilfældet var i virkeligheden.

Premierminister Abadi har fyret en række ansatte i militæret og bedt sin forsvarsminister om at undersøge korruptionen til bunds.

/ritzau/Reuters