Iran og USA lister sig ind på hinanden

En forsigtig tilnærmelse mellem de to lande har allerede fundet sted både før og efter Rouhani tiltrådte i august, og FNs generalforsamling ses i år som en mulig platform for at markere et brud på 34 års isnende kulde og hadsk iransk retorik.

Hassan Rouhani blev tidligere på året valgt som præsident på et løfte om at bryde Irans internationale isolation, hvilket Barack Obama kvitterede for ved at sende et lykønskningstelegram til Rouhani, hvorefter den iranske præsident i august fik offentliggjort et åbent brev til amerikanerne i avisen Washington Post. Bundlinjen var her, at Iran internationalt vil spille en konstruktiv rolle, og at »blodfejdernes tid er forbi«. Rouhani tilbød sig sågar som mægler i Syrien-konflikten.

Seniorforsker og Ph.D. med ekspertise i Iran og USAs relationer i Mellemøsten Helle Malmvig vurderer, at et håndtryk mellem Rouhani og Obama vil have »kæmpe symbolsk betydning«.

At de ligefrem sætter sig og taler sammen, tror hun ikke meget på. Men begge nationer har meget at vinde på et mere normalt forhold, mener hun.

»USA kan først og fremmest vinde på, at der forhåbentlig vil blive skabt større åbenhed om Irans atomprogram,« siger Helle Malmvig.

USA og hovedparten af det internationale samfund frygter, at atomprogrammet, som iranerne siger, har fredelige energiformål, i stedet er et skalkeskjul for bestræbelser på at skaffe Iran atomvåben.

»Samtidig kan USA opnå, at en af deres ærkefjender i Mellemøsten måske ikke vil føre en helt så anti-amerikansk og anti-israelsk politik, som den har været, Og måske kan de få bundet Iran op på en løsning af Syrien-krisen, hvor de jo også spiller en hovedrolle,« siger Helle Malmvig.

De økonomiske sanktioner mod Iran som reaktion på atomprogrammet, har fuldstændigt forkrøblet den iranske økonomi, så hvis et mere normalt forhold mellem USA og Iran kan føre til ophævelse af sanktioner, vil det gavne Iran fra dag ét.

»Iran er hårdt ramt af sanktioner fra de vestlige lande og fra EU, så de har især noget at vinde på den økonomiske bane,« siger Helle Malmvig.

Hun peger desuden på, at iranerne kan få en mere normal rolle i Mellemøstens sikkerhedsstruktur og måske får opblødt forholdet til en række arabiske lande, ikke mindst Saudi Arabien, som traditionelt har været Irans ærkerival i regionen.

Også her har den seneste tid budt på tilløb til opblødning gennem udveksling af skriftlige høflighedsfraser og lykønskninger mellem de to lande.

Selv om det foreløbig ikke er andet »end store ord og flotte formuleringer« er Helle Malmvig dog ikke i tvivl om, at Rouhani vil en anden vej end sin konfrontatoriske forgænger, Mahmoud Ahmadinejad:

»Nu må vi se, hvad det bliver til, men han har indvarslet et kursskifte«, siger Helle Malmvig.

 

Dagens Gossip