Iran skyder abe 120 km ud i rummet

Iran har taget et "stort skidt" i retning af at sende en astronaut ud i rummet senest i 2020, mener landets forsvarsminister, Ahmad Vahidi, efter at landet har haft succes med at sende en abe i rummet.

I USA er man til gengæld knap så begejstret for Irans rumambitioner. For hvis det er sandt, at en abe nåede til vejrs, så kan det være et brud på en FN-resolution, der forbyder Iran aktivitet, der relaterer sig til udvikling af ballistiske raketter.

Iranske medier fortalte mandag, at aben i en rumkapsel var blevet sendt op i en højde af 120 kilometer for derefter at vende sikkert tilbage til jorden igen.

- Denne succes er det første skridt i retningen af, at et menneske erobrer rummet, og det baner vejen for andre tiltag, siger general Vahidi til iransk stats-tv.

Han tilføjer dog, at der stadig er lang vej, før Iran kan sende et menneske ud på det anden side af atmosfæren.

Iran har tidligere sendt sonder af sted med levende væsner - blandt andet en rotte, skildpadder og orme.

- Aben, som blev sendt af sted denne gang, landede sikkert og er i live, og det er et stort skridt for vores eksperter og videnskabsmænd, lyder det fra Vahidi, der ikke meldte noget om, hvorvidt samme milde skæbne overgik de tidligere udsendte dyr.

Iransk stats-tv har vist fotografier af rumkapslen og af en abe, der får påført en vest og bliver placeret i noget, der mest af alt ligner et børnesæde til en bil.

I Washington kan en talskvinde for udenrigsministeriet, Victoria Nuland, ikke bekræfte, at opsendelsen rent faktisk fandt sted. Men, siger hun:

- Vores bekymring vedrørende Irans udvikling af rumprogram er velkendte.

- Ethvert rumfartøj, der er i stand til at placere et objekt i kredsløb er relevant for udviklingen af langtrækkende ballistiske missiler, siger talskvinden.

FN-resolution 1929 forbyder Iran at foretage den slags aktiviteter, bemærker hun.

Irans rumprogram har skabt røre blandt vestlige nationer, der frygter, at det kan blive brugt til at udvikle raketter, der kan fremføre atomare sprænghoveder. I forvejen er Iran under mistanke for at udvikle atomvåben.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip