Irans Khamenei: USA er »ikke til at stole på«

»Jeg sagde i begyndelsen af året, at jeg ikke er optimistisk med hensyn til forhandlingerne med USA, selv om jeg i de seneste år ikke har forbudt forhandlinger (med USA, red.) om bestemte emner som Irak,« sagde Ali Khamenei ifølge nyhedsbureauet søndag.

Bemærkningerne fra Ali Khamenei, der har det sidste ord i regimets makropolitiske spørgsmål, kom mindre end en uge efter, at tidligere amerikanske embedsfolk og snesevis af amerikanske politikere i et brev opfordrede Barack Obama til at bruge alle tænkelige diplomatiske værktøjer og dermed efterstræbe en mere moderat politik fra den kommende præsident, der tiltræder den 3. august, hvilket i brevet beskrives som »en afgørende mulighed«.

»Amerikanerne er ikke troværdige, og de er ikke ærlige. Amerikanske embedsmænds’ standpunkter i de seneste måneder bekræfter endnu engang, at man ikke skal være optimistisk,« sagde Ali Khamenei søndag, hvor også Rouhani og den afgående præsident Mahmoud Ahmadinejad var til stede.

»I interaktionen med omverdenen er det en færdighed at fortsætte at sin egen vej, uden at modparten er i stand til at forhindre det. Ellers har du tabt,« tilføjede Ali Khamenei med hentydning til Irans fremtidige atomforhandlinger med det internationale samfund, der ifølge AFP skal finde sted, når Hassan Rouhani, der tidligere var Irans øverste atomforhandler, overtager præsidentembedet fra Mahmoud Ahmadinejad.

USA har været drivkraften i afskæringen af Irans olieeksport, landets hovedindtægt, for at lægge pres på regimets kontroversielle atomprogram.

Vestlige magter og Israel mener, at programmet bliver brugt til at udvikle en atombombe, selv om Iran hævder, at det udelukkende tjener fredelige formål.

BNB

 

Dagens Gossip