Irans præsident håndplukker nye topfolk

Rouhani, der formelt tages i ed ved en ceremoni på søndag, har således udpeget Bijan Zanganeh som kommende olieminister og Mohammad Javad Zarif som ny udenrigsminister. Det rapporterer det iranske nyhedsbureau ISNA.

Den nye olieminister havde i perioden 1997-2005 samme job, indtil afgående præsident Mahmoud Ahmadinejad kom til magten. Her var Bijan Zanganeh med til at sikre Iran milliardstore investeringer fra udlandet i landets olie- og gasindustri.

Mohammad Javad Zarif, der bliver ny udenrigsminister, var Irans FN-ambassadør mellem 2002-2007. Det iranske parlament skal godkende alle ministre i Hassan Rouhanis regering.

Hassan Rouhani har ligeledes nomineret Mohammad Forouzandeh som ny leder af Irans nationale sikkerhedsråd, hvilket samtidig gør Forouzandeh til ny chefforhandler for det iranske atomprogram. Han er tidligere stabschef i Den Revolutionære Garde og har også bestredet posten som forsvarsminister.

Valget af den moderate præsident Rouhani har skabt forhåbninger i Vesten, og den franske udenrigsminister udtalte efter valget i juni, at Frankrig er klar til at arbejde sammen med Hassan Rouhani.

Storbritannien opfordrede ved den lejlighed Rouhani til at ændre Irans udenrigspolitiske kurs, men landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, gjorde det under valgkampen klart, at han fortsat agter at tegne den iranske udenrigspolitik.

På gaderne i Iran har man ifølge den britiske avis The Guardian allerede fornemmet et skifte. Da iranere kort efter præsidentvalget gik på gaden for at fejre det iranske fodboldlandsholds kvalifikation til VM, tillod politiet både høj musik, dans og hyldest af fængslede oppositionsledere.

Der har dog også været flere tilfælde af politiske anholdelser efter valget, og menneskerettighedsgrupper har understreget, at det fortsat er for tidligt at tale om markante ændringer i Iran.

 

Dagens Gossip