Irans præsident lover ikke at udvikle atomvåben

Irans præsident Hassan Rouhani sagde onsdag i et interview med den amerikanske tv-station NBC, at hans regering aldrig vil udvikle atomvåben.

Præsidenten talte med NBC News få dage, før han rejser til New York for at tale til FNs generalforsamling og insisterede på, at han har mandat til at forhandle om en atomaftale med USA og andre vestlige lande.

»Vi har hele tiden sagt, at vi under ingen omstændigheder vil fremstille masseødelæggelsesvåben herunder atomvåben og aldrig nogensinde vil,« svarede Rouhani, da han blev spurgt, om han ville afstå fra at udvikle atomvåben.

Rouhanis forsonende udtalelser ses ifølge Reuters som et tegn på hans vilje til at arbejde mod en diplomatisk løsning i atomkonflikten med Vesten.

Præsidenten fortalte blandt andet, at et brev, han havde modtaget fra den amerikanske præsident Barack Obama, havde været i en »positiv og konstruktiv« tone.

»Det kan være små skridt på vejen for en meget vigtig fremtid,« sagde Rouhani.

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har tidligere sagt, at atomvåben ville være uforenelige med islamiske værdier, men velvilje fra en nyvalgt præsident i forhold til at udelukke atomvåben vurderes til at kunne være en åbning i en ellers længe fastlåst konflikt.

Reaktionerne fra Det Hvide Hus på præsidentens udtalelser har dog været tilbageholdne.

»Verden har hørt meget fra præsident Rouhanis regering om dens ønske om at forbedre Irans forhold til det internationale samfund, og præsident Obama mener, at vi bør afprøve denne påstand,« sagde talskvinde for Det Hvide Hus Bernadette Meehan.

»Vi håber, at denne nye iranske regering vil arbejde for en diplomatisk løsning, der vil lette det internationale samfunds bekymringer omkring Irans atomprogram,« tilføjede hun.

USA og flere andre vestlige lande mistænker Iran for at ville udvikle atomvåben trods Teherans insisteren på, at atomprogrammet udelukkende har fredelige formål. Israel, der menes at være den eneste nuværende atommagt i Mellemøsten, har flere gange opfordret til at sætte militær magt bag truslerne for at stoppe Irans nukleare fremskridt.

BNB/Reuters

 

Dagens Gossip