Isglatte adgangsveje til byggepladser kan medføre skader

Arbejdstilsynets landsdækkende aktion i dag har søgelyset rettet mod bl.a. adgangs- og transportveje på byggepladser, som på grund af vintervejret kan udgøre en ekstra risiko for skader. Desuden er der fokus på sikkerheden på fællesområder og ved fællesforanstaltninger. Det kan fx være rækværker, overdækninger og tekniske hjælpemidler, som flere aktører på byggepladserne benytter.

- Når flere virksomheder på en byggeplads f.eks. bruger de samme rækværker og adgangsveje, ser vi desværre ofte, at der opstår forvirring om, hvem der egentlig har ansvaret for, at forholdene er i orden, siger Eva Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet. Og vejret i disse dage med sne og is er med til understrege, hvor vigtigt det er, at bygherren laver aftaler med én entreprenør om at sørge for, at adgangs- og transportveje er sikre for de mennesker, der færdes og arbejder på byggepladserne.

På dagens kontrolaktion opsøger Arbejdstilsynet bl.a. de byggepladser, som på aktionen for to uger siden fik alvorlige reaktioner. Formålet er at tjekke, om der er rettet op på forholdene og samtidigt kontrollere, at der ikke er opstået nye risici for arbejdsulykker. Det gælder særligt nedstyrtningsfare, fald- og snublefare samt fare for at komme til skade ved manuel håndtering. Vintervejret udgør desværre også en særlig risiko, hvis bygherren ikke tager sine forholdsregler.

- Sne og mudder på en adgangsvej ind til en byggeplads kan være det, der f.eks. gør, at en tømrer opgiver at transportere et tungt vinduesparti på en transportvogn og i stedet vælger at bære vinduet sammen med en kollega. Det er den slags situationer, vi bl.a. holder øje med i dag, for de skaber risici for skader, siger Eva Jensen.

 

Dagens Gossip