Islamisk Stat frigiver 350 ældre yazidier og syge børn

Skrevet af admin

18/01/2015

Mest læste i dag

350 ældre, handicappede og syge yazidier er blevet frigivet af den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Gruppen er sluppet ud af et IS-kontrolleret område og blev modtaget af kurdiske styrker nær byen Kirkuk.

Det er uvist, hvorfor de 350 yazidier, der tilhører et religiøst mindretal, er blevet frigivet.

De løsladte fanger er særligt ældre mennesker og personer med dårligt helbred. Derudover er en større gruppe syge børn blevet transporteret til en kurdisk lægeklinik, hvor de bliver behandlet, skriver BBC.

Islamisk Stat gik til angreb på yazidi-minoriteten sidste år. Den militante gruppe dræbte, kidnappede og fordrev tusindvis af mennesker i området omkring Mount Sinjar i Irak.

Khodr Domli, der kæmper for yazidiers rettigheder, befinder sig hos de løsladte.

- Nogle er såret, andre har handicap, og mange lider af mentale og psykologiske problemer, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge BBC frygtede de mange mennesker, at de var ved at blive kørt væk i busser og henrettet af de militante, da de i stedet blev kørt til en grænsepost mellem det IS-kontrollerede område og Kirkuk.

- Det var så hårdt. Ikke kun på grund af madmanglen, men også fordi jeg har brugt så meget tid på at være bange, siger en ældre mand i kørestol til AFP efter flere måneder i fangenskab.

Islamisk Stat belejrede første gang Sinjar-bjerget i det nordlige Irak i august, hvor den militante islamistiske gruppe skal have begået en massakre på over 500 yazidier.

Derudover er der forlydender om, at IS har tvunget minoritetens kvinder og unge piger til at gifte sig eller solgt dem som slaver.

Ifølge yazidi-samfundet er omkring 3000 kvinder og børn fortsat i de militantes varetægt.

Yazidi-ledere og menneskeretsforkæmpere advarede i august om, at det lille samfund stod over for et folkedrab, og denne trussel var en af hovedårsagerne til, at USA begyndte at bombe IS.

Danmark deltager også i den amerikansk-ledede koalition, der udfører luftangreb mod Islamisk Stat i Irak.

/ritzau/Reuters