Islamister og demonstranter i åben kamp

Egyptiske urobetjente affyrer tåregas for at adskille demonstranter i Egyptens næststørste by, Alexandria, oplyser AFP-korrespondenter, samtidig med at spændingerne stiger i forbindelse med en ny forfatning.

Rækker af sortklædte betjente sørger for at holde islamister på de ene side og hundredvis af modstandere af forfatningen på den anden. Snesevis af rivaliserende demonstranter kyler sten efter hinanden.

Voldshandlingerne er brudt ud dagen inden den anden og sidste afstemning om en ny egyptisk forfatning, som støttes af præsident Mohamed Mursi og hans islamistiske støtter.

Alexandria, som stemte i den første runde af forfatningsafstemningen i sidste weekend, har oplevet adskillige sammenstød mellem tilhængere og modstandere af Mursi.

14. december besatte en gruppe demonstranter fra oppositionen en moské i havnebyen ved Middelhavet, hvilket har afstedkommet kampe mellem stenkastende grupper af mænd, hvoraf nogle svingede sværd.

Islamister har fredag mobiliseret en menneskemængde til at protestere mod sidste uges belejring af moskéen, der blev udløst af en præsts opfordring til at stemme ja til forfatningen.

Duellerende demonstrationer har fundet sted i en måneds tid rundt omkring i Egypten. 5. december udbrød der onde sammenstød foran Morsis præsidentpalads i Kairo, hvor otte mennesker blev dræbt og flere end 600 såret.

Hæren har udstationeret 120.000 soldater til at forstærke en politistyrke på 130.000 politifolk, hvis opgave er at sørge for sikkerheden under den sprængfarlige afstemning.

Oppositionen betragter den foreslåede forfatning som en svækkelse af menneskerettighederne og åbner muligheden for under Mursi at snige en streng sharia-lovgivning ind ad bagdøren.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip