Island holder pause med EU-forhandlinger

Der er pause i optagelsesforhandlingerne mellem Island og EU.

Det siger regeringen i Reykjavik.

- Vi har besluttet at tage den med ro med optagelsesforhandlingerne, indtil valget er overstået, siger udenrigsminister Ossur Skarphedinsson efter et regeringsmøde.

Han tilføjer ifølge den islandske radiostation RUV, at en ny regering så kan etablere sit eget grundlag i de vigtige forhandlinger om at blive medlem af EU.

Der skal være valg i Island i april.

Island søgte om optagelse i EU i 2009. Det var på et tidspunkt, hvor øen i Atlanterhavet var blevet ramt hårdt af finanskrisen, der fik Islands banksektor til at kollapse.

Skarphedinsson siger, at Island vil indstille arbejdet inden for fire forhandlingsområder, herunder det for Island så vigtige fiskeri og landbrug.

Statsminister Johanna Sigurdardottir har stået i spidsen for den rød-grønne koalition siden 2009. Hun har tidligere sagt, at hun ikke genopstiller.

Hendes Socialdemokratisk Allianceparti har været en mere varm tilhænger af EU-medlemskab end koalitionspartneren, den Venstre-Grønne Bevægelse.

Oppositionspartiet Det Uafhængige Parti har sagt, at det ønsker en folkeafstemning om EU, før forhandlingerne skal fortsætte.

Meningsmålinger siger, at et flertal af indbyggerne i Island er mod medlemskab af EU.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip