Island vil stemme om EU-forhandlinger

22/05/2013 18:16

BNB

Nyheder
Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg siger Johannes Thor Skulason, der er rådgiver for den nye premierminister, Sigmundur David Gunnlaugson, at premierministeren vil meddele, at det stop i forhandlingerne, der blev indført i januar, vil blive forlænget og fulgt op af en folkeafstemning om, hvorvidt de skal genoptages.Johannes Thor Skulason siger til Bloomberg:»Senere i regeringsperioden vil der blive afholdt en folkeafstemning om, om Island skal fortsætte forhandlingerne, men datoen er ikke fastlagt.«Efter en historisk økonomisk nedtur, hvor Island i 2008 var millimeter fra en statsbankerot, er landets økonomi nu atter på fode efter en række skrappe justeringer, og væksten er nu større end gennemsnittet i EU.Den nye regering mener, at Island vil klare sig bedre uden for den europæiske union, mens for eksempel landets centralbank hævder, at man skal overveje at tilslutte sig eurozonen.I Danmark hilser Folkebevægelsen mod EU den islandske udmelding velkommen:»Da Island blev hårdt ramt af den internationale finanskrise i 2008, kiggede mange sig om efter en redningskrans. EU blev forvekslet med det og en ansøgning om medlemskab blev sendt af sted. Siden har krisen i EU og ikke mindst i eurolandene solidt overhalet forholdene i Island,« siger Søren Søndergaard, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen.»Mens væksten fortsat er faldende eller i bedste fald stagnerende i euroland, så er den økonomiske vækst i Island tiltaget med 2,5 procent i både 2011 og 2012. Og mens arbejdsløsheden galoperer helt uden for kontrol i EU og skaber social uro og ekstrem fattigdom, så er den faldet i Island fra lidt over 7,5 procent, da det var værst i 2011, til omkring fem procent i dag. EU er et Titanic, mens Island nærmest er blevet et eksempel til efterfølgelse,« lyder det fra Søren Søndergaard.

Mest læste i dag

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg siger Johannes Thor Skulason, der er rådgiver for den nye premierminister, Sigmundur David Gunnlaugson, at premierministeren vil meddele, at det stop i forhandlingerne, der blev indført i januar, vil blive forlænget og fulgt op af en folkeafstemning om, hvorvidt de skal genoptages.

Johannes Thor Skulason siger til Bloomberg:

»Senere i regeringsperioden vil der blive afholdt en folkeafstemning om, om Island skal fortsætte forhandlingerne, men datoen er ikke fastlagt.«

Efter en historisk økonomisk nedtur, hvor Island i 2008 var millimeter fra en statsbankerot, er landets økonomi nu atter på fode efter en række skrappe justeringer, og væksten er nu større end gennemsnittet i EU.

Den nye regering mener, at Island vil klare sig bedre uden for den europæiske union, mens for eksempel landets centralbank hævder, at man skal overveje at tilslutte sig eurozonen.

I Danmark hilser Folkebevægelsen mod EU den islandske udmelding velkommen:

»Da Island blev hårdt ramt af den internationale finanskrise i 2008, kiggede mange sig om efter en redningskrans. EU blev forvekslet med det og en ansøgning om medlemskab blev sendt af sted. Siden har krisen i EU og ikke mindst i eurolandene solidt overhalet forholdene i Island,« siger Søren Søndergaard, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen.

»Mens væksten fortsat er faldende eller i bedste fald stagnerende i euroland, så er den økonomiske vækst i Island tiltaget med 2,5 procent i både 2011 og 2012. Og mens arbejdsløsheden galoperer helt uden for kontrol i EU og skaber social uro og ekstrem fattigdom, så er den faldet i Island fra lidt over 7,5 procent, da det var værst i 2011, til omkring fem procent i dag. EU er et Titanic, mens Island nærmest er blevet et eksempel til efterfølgelse,« lyder det fra Søren Søndergaard.