Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg siger Johannes Thor Skulason, der er rådgiver for den nye premierminister, Sigmundur David Gunnlaugson, at premierministeren vil meddele, at det stop i forhandlingerne, der blev indført i januar, vil blive forlænget og fulgt op af en folkeafstemning om, hvorvidt de skal genoptages.
Johannes Thor Skulason siger til Bloomberg:
»Senere i regeringsperioden vil der blive afholdt en folkeafstemning om, om Island skal fortsætte forhandlingerne, men datoen er ikke fastlagt.«
Efter en historisk økonomisk nedtur, hvor Island i 2008 var millimeter fra en statsbankerot, er landets økonomi nu atter på fode efter en række skrappe justeringer, og væksten er nu større end gennemsnittet i EU.
Den nye regering mener, at Island vil klare sig bedre uden for den europæiske union, mens for eksempel landets centralbank hævder, at man skal overveje at tilslutte sig eurozonen.
I Danmark hilser Folkebevægelsen mod EU den islandske udmelding velkommen:
»Da Island blev hårdt ramt af den internationale finanskrise i 2008, kiggede mange sig om efter en redningskrans. EU blev forvekslet med det og en ansøgning om medlemskab blev sendt af sted. Siden har krisen i EU og ikke mindst i eurolandene solidt overhalet forholdene i Island,« siger Søren Søndergaard, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen.
»Mens væksten fortsat er faldende eller i bedste fald stagnerende i euroland, så er den økonomiske vækst i Island tiltaget med 2,5 procent i både 2011 og 2012. Og mens arbejdsløsheden galoperer helt uden for kontrol i EU og skaber social uro og ekstrem fattigdom, så er den faldet i Island fra lidt over 7,5 procent, da det var værst i 2011, til omkring fem procent i dag. EU er et Titanic, mens Island nærmest er blevet et eksempel til efterfølgelse,« lyder det fra Søren Søndergaard.